Електронната рецепта ще блокира хиляди лекарства в аптеките

0
Те не могат да бъдат изписани чрез дигиталната платформа
Те не могат да бъдат изписани чрез дигиталната платформа Видео: NOVA

Те не могат да бъдат изписани чрез дигиталната платформа

Хиляди антибиотици и лекарства за диабет остават на практика неизползваеми, защото са част от паралелната търговия, чиито медикаменти не могат да бъдат изписани чрез дигиталната платформа. Точно тези лекарства са спасявали досега пациенти и лекари от недостиг, предава NOVA.

Ние още ден след въвеждането на електронната рецепта за антибактериалните и антидиабетните продукти входирахме писмо към министъра на здравеопазването с огромното притеснение, че има проблем с въвеждането на електронната рецепта. Причината е че лекарствата за рецептите се изписват с код, а такова нещо в наредбите за предписване и отпускане на лекарства няма”, обясни Боряна Маринкова, изпълнителен директор на БАРПТЛ.

Този код представлява национален номер на лекарствата. Създаден е от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти в техния регистър. „На 6 юли за първи път алармирахме, че има огромен проблем с този регистър на националните номера, тъй като те се очаква да бъдат уникални за лекарството, а се оказва, че има дублажи”, обясни още Маринкова.

Така едно лекарство може да има повече от един номер. „Представете си лекарят, когато изписва лекарство, той има едно падащо меню, в което пише буквите от лекарството, избира подходящото лекарство по търговското му наименование, така го търси всеки един лекар. След това правилната концентрация за съответния пациент и съответно броят на лекарствените форми в опаковката. И въобще не обръща внимание, че отпред стои няколкоцифрен код. Избира лекарството, но може да се окаже, че в този списък има повече от едно със същото име, със същата концентрация и със същия брой дози в съответната опаковка, но с друг код”, допълни изпълнителният директор на БАРПТЛ.

Така, когато отиде в аптеката, пациентът е вероятно да си тръгне без изписаното му лекарство. „В този случай пациентът не може да получи лекарството си, а вижда, че го има. Така той ще трябва да се върне при лекаря си и ще изгуби време. Започва едно звънене, чакане, трупане на опашки заради една недомислица”, коментира още Маринкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари