Електро факултетът на Русенския университет отпразнува 40-ия си рожден ден

0

От началото на летоброенето,  далечната 1974 г., когато се разкрива факултет „Електротехника и електрификация на селското стопанство“, факултетът по Електротехника, електроника и автоматика на Русенския университет е подготвил 11 241 инженерни кадри, влели своята професионална енергия и компетентност в родната индустрия. 482 от тях са чужденци от 14 страни. До 2002 г., когато инженерното висше образование беше 5-годишно, възпитаниците на факултета са 6849. В следващите години дипломираните инженери са 2495 бакалаври и 1897 магистри.

Настоящите студенти на факултета са над 1700, а докторантите - 40. За тяхната подготовка носят отговорност 84 преподаватели, от които 10 професори и 44 доценти. От тях трима са със степен „доктор на науките“ и 71 са с докторска степен. Факултетът обучава бъдещи инженери в 6 бакалавърски специалности – Електроенергетика и електрообзавеждане, Компютърно управление и автоматизация, Електроника, Компютърни системи и технологии, Телекомуникационни системи и Информационни и комуникационни технологии. Магистратурите са 12, а акредитираните докторски програми - 8.

Факултетът се гордее с модерната си лабораторна база, обзаведена с подкрепата на фирми като Siemens, Jonson Controls, Schneider Electrik, MOELLER, Comhard, Texas Instruments и др. А 30 студенти годишно се обучават в чуждестранни университети по различни международни програми. По ЕРАЗЪМ+ например двустранните споразумения са над 80 с университети и фирми от 22 държави.    

40-годишния си юбилей факултетът посрещна с академичното ръководство на университета, представители на сродни катедри от други висши училища,  ръководители на областната и местната власти, както и много свои партньори от бизнеса. 18 фирми от бранша спонсорираха събитието. Основатели и собственици на част от тях са възпитаници на факултета. В други от фирмите завършилите факултета инженери работят на високи позиции.

Деканът доц. Валентин Стоянов връчи благодарствени грамоти и кристален приз за принос в развитието на факултета на ректора, проф. Христо Белоев, зам.-ректорите проф. Михаил Илиев, проф. Ангел Смрикаров и проф. Юлиана Попова, председателя на Общото събрание, доц. Борислав Ангелов, и бившите декани.   

Домакините зарадваха преподаватели, студенти и гости със специално подготвен студентски концерт-спектакъл и юбилейна торта, поднесена с чаша пенливо вино.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари