Ел Ниньо ще продължи няколко месеца

1
Има 73% вероятност явлението да отшуми между април и юни
Има 73% вероятност явлението да отшуми между април и юни

Има 73% вероятност явлението да отшуми между април и юни

Очаква се Ел Ниньо да продължи няколко месеца, като има 73 процента вероятност явлението да отшуми между април и юни, предаде Ройтерс, позовавайки се на Центъра за климатични прогнози (СРС) към американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

Ел Ниньо представлява естествено затопляне на повърхностните води в източната част на Тихия океан, което причинява климатични крайности по целия свят.

Явлението може да предизвика горски пожари, тропически циклони и продължителни суши и оказва влияние върху пазарите, особено върху развиващите се, които са най-изложени на колебания в цените на храните и енергията.

Цените на основните хранителни продукти в Бразилия например започнаха да се увеличават след спада в селскостопанската продукция, за който се обвинява Ел Ниньо.

Еквадор въведе нормиране на енергията заради сушата, причинена от явлението.

Ел Ниньо често предизвиква по-топли и влажни зими, които могат да доведат до обилни снеговалежи и прекъсвания на електрозахранването.

През последните 10 години в САЩ се наблюдава увеличение с 20 процента на прекъсванията на електрозахранването през зимните месеци с активен Ел Ниньо.

По-рано японската Метеорологична служба каза, че има 40 процента вероятност явлението да продължи до края на пролетта в Северното полукълбо.

Преди броени дни учени потвърдиха, че 2023 г. е била най-горещата в света. Според експертите наред с предизвиканото от човека изменение на климата, миналата година температурите са били повишени и от метеорологичното явление Ел Ниньо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    До долния:
    Няма такова течение, смотаняк! Чети! ... https://bg.wikipedia.org/wiki/Океански_и_морски_течения
  • -3
    1
    Така
    Ел Ниньо се нарича главното течение в Тихия океан, влияещо най-много върху климата. То не е явление за период време. Океанско течение е. Ако спре Ел Ниньо, всички ще го пишем дъждовен. Оправете заглавието
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари