Ел Ниньо предизвика наводнения в Сомалия

0
Обявено е извънредно положение заради наводненията
Обявено е извънредно положение заради наводненията Снимка: АП / БТА

Обявено е извънредно положение заради наводненията

Обявено е извънредно положение заради наводненията в Сомалия, предизвикани от климатичния феномен Ел Ниньо, предаде Ройтерс.

Първо семейства бягат от сушата и насилието, а сега казват, че няма къде да се скрият от наводненията, тъй като валежите, подсилени от природния феномен, връхлитат големи части от Сомалия.

Сред най-засегнатите градове е гъсто населеният Беледуейн, където река Шабел е излязла от бреговете си, разрушила е много домове и е накарала хиляди хора да избягат на по-високи места близо до границата с Етиопия.

Хакима Мохамуд Харид, майка на четири деца, едно от тях с увреждания, казва, че семейството ѝ постоянно търси подслон.

Фамилията наскоро се е преместила в Беледуейн, бягайки от сраженията между екстремистката групировка Ал Шабаб и сомалийските правителствени сили.

"Напуснахме дома си в търсене на сигурност и стабилност, но не знаехме, че в крайна сметка ще се сблъскаме с поредното бедствие", казва тя по телефона.

В лагера за разселени лица Кутимо в Беледуейн наводненията разрушават малката, изпокъсана палатка на семейството. Вятърът блъска влажната и крехка тъкан.

"Наводненията отмиха всичките ни вещи, така че ни остана само животът", казва жената. "Това беше травмиращо преживяване за всички нас".

Те не са сами. По данни на хуманитарната организация "Спасете децата" наводненията са принудили около 250 000 души, или 90 процента от населението на Беледуейн, да напуснат домовете си, предаде Ройтерс.

Федералното правителство на Сомалия обяви извънредно положение през октомври, след като екстремните метеорологични условия, подсилени от Ел Ниньо, разрушиха домове, пътища и мостове.

Ел Ниньо е естествено, временно и периодично затопляне на част от Тихия океан, което променя климатичните модели по света и често премества въздушните пътища на бурите. Най-силно се проявява в периода между декември и февруари. Учените смятат, че изменението на климата засилва Ел Ниньо.

В много части на Сомалия, както и в съседните държави от Африканския рог - Кения и Етиопия, все още има проливни дъждове. Най-малко 130 души са загинали в трите страни.

Подкрепян от ООН проект за управление на информацията за водите и земите в Сомалия предупреждава за "наводнение от степен, която статистически е възможна само веднъж на 100 години", се казва в неотдавнашно изявление на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Според нея около 1,6 милиона души в Сомалия могат да бъдат засегнати от наводнения през дъждовния сезон, продължаващ до декември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари