Екзекутираха първия вицепремиер на Северна Корея

0
Първият вицепремиер на Корейската народнодемократична република Чхуе Йон-гон е бил екзекутиран чрез разстрел
Първият вицепремиер на Корейската народнодемократична република Чхуе Йон-гон е бил екзекутиран чрез разстрел

Първият вицепремиер на Корейската народнодемократична република Чхуе Йон-гон е бил екзекутиран чрез разстрел през май, след като показал недоволство от политиката на лидера Ким Чен-ун, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на южнокорейската информационна агенция Йонхап.

Южнокорейските медии се позовават на анонимен източник за смъртта на 63-годишният Чхуе, бивш специален пратеник за сътрудничество с Южна Корея.

През май Чхуе изразил несъгласие с политиката на ръководството в областта на горското стопанство и не се справял добре с работата си, съобщава Йонхап. Южнокорейското министерство на националното обединение, което отговаря за връзките с КНДР, съобщи, че Чхуе не е виждан на публично място от около осем месеца. Министерството добави, че следи ситуацията.

Разузнавателната служба на Южна Корея отказа да коментира информацията.

Миналата година Чхуе беше назначен за вицепремиер. Той е работил по отношенията с Южна Корея през първото десетилетие на XXI век, оглавявайки севернокорейската делегация в комисиите за икономическо сътрудничество от 2003 до 2005 година. През 2004 г. е присъствал на откриването на Кесонската индустриална зона, която е последният останал съвместен проект на КНДР и Южна Корея.

Източникът на Йонхап съобщава също, че миналият септември в КНДР е бил екзекутиран публично високопоставен служител на Корейската трудова партия.

Смъртта на Чхуе Йон-гон е поредната от серията чистки на високопоставени чиновници, извършени след като Ким пое властта през 2011 година.

През май министърът на отбраната на Северна Корея Хьон Йон-чол беше екзекутиран със зенитно оръдие. Той е бил обвинен в измяна, нелоялност и неуважение към лидера Ким Чен-ун, защото заспал на армейско събитие в негово присъствие.

По данни на разузнаването от 2011 г. са екзекутирани около 70 висши чиновници, припомня ТАСС. Най-нашумелият случай беше екзекуцията на Чан Сон-Тхек, чичо на севернокорейския лидер. Той беше екзекутиран, след като военен съд на министерството на народната сигурност го призна за виновен в антидържавна и антипартийна дейност.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари