Екстремните селфита се превърнаха в опасна мода и у нас

0
Последният случай на смърт заради снимка не е единствен у нас, а най-много са инцидентите, свързани със снимки върху влакове и вагони
Последният случай на смърт заради снимка не е единствен у нас, а най-много са инцидентите, свързани със снимки върху влакове и вагони Видео: bTV

Поредният случай на смърт заради селфи връща лентата назад и у нас – към всички останали екстремни опити за снимка, някои от които за съжаление завършват фатално.

През 2014 година, дни преди старта на учебната година, 12-годишно момиче пострада при опит да се снима върху цистерна на ЖП-гарата в Нова Загора. Образува се волтова дъга, вследствие на която детето получава над 60% изгаряния. По-късно то почина от раните си, припомня bTV.

През 2016 се случва подобен инцидент. Тогава пострада 14-годишно момче. Отново заради селфи, то се качва на вагон на гара „Филипово” в Пловдив. И в този случай детето е поразено от волтова дъга.

През същата година, по-малко от месец по-късно, волтова дъга порази и 16-годишно момиче, отново в Пловдив. Заради инцидента в училището на детето имаше и беседи по повод екстремните селфита.

В края на същата година дете се качи на електрически стълб за селфи в Нови пазар. Дни по-късно 12-годишно дете се качва на покрива на товарен вагон.

През 2017 година отново опит за селфи доведе до волтова дъга и дълбоки изгаряния. Тогава от Държавната железница издадоха и брошури, предупреждаващи за риска от волтова дъга.

А през януари тази година- 14-годишно момче беше ударено от волтова дъга на гарата в с. Калитиново след селфи върху вагон. 12 дни след инцидента, детето почина. Само няколко дни след това - дете на 15 години се удави в язовир край пловдвиско село. Отново - при опит за снимка. В Бургас през същата година 16-годишен се простреля с газов пистолет, за щастие не фатално. По думите му - инцидентът се случва заради опит за селфи с оръжието.

Най-много са инцидентите, включващи опити за екстремно селфи върху влакове и вагони. Между 2016 и 2019 година броят им е 9, като фатални са 4 от тях, твърдят от Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

259 смъртни случая заради селфи в рамките на 7 година, сочат данни на индийското издание „Journal of Family Medicine and Primary Care”. Това е и едно от малкото проучвания по темата. От него обаче ясно се вижда, че опитите за екстремни снимки са популярни основно сред по-младите. От близо 260-те фатални инцидента, 106 са във възрастовата група между 20-29 г, а в 76 живота си губят деца между 10 – 19-годишна възраст.

В 70 от случаите се стига до фатален край след удавяне; 48 души умират заради падане, толкова и заради пожар. 51 са смъртните случаи заради транспортни произшествия, дължащи се например на снимка пред идващ влак.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари