„Експрес Сервиз“ алармира за нагласен търг за локомотиви

2
Нашето предложение бе пренебрегнато и вместо 21 милиона лева, ще бъдат похарчени 150 милиона лева, разкриха от русенския завод
Нашето предложение бе пренебрегнато и вместо 21 милиона лева, ще бъдат похарчени 150 милиона лева, разкриха от русенския завод Снимка: „Експрес Сервиз“

Нашето предложение бе пренебрегнато и вместо 21 милиона лева, ще бъдат похарчени 150 милиона лева, разкриха от русенския завод

Държавен търг за доставка на маневрени локомотиви се нагласява в полза на определен чужд победител. За това алармираха от единствения у нас завод за производството им.

Сигналът на русенския заводЕкспрес Сервиз“ е за обявената от транспортното министерство обществена поръчка за доставка на локомотиви с батерия, финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост.

Ето какво пишат от завода в позицията си:

Не сме съгласни с обявената обществена поръчка за доставка на акумулаторни локомотиви по ЖП Плана за Възстановяване.

Както знаете, нашият завод бе единственият български участник подал индикативна оферта 21 милиона лева за доставката на 18 броя акумулаторни локомотиви. Нашето предложение бе пренебрегнато и вместо това, сегашната обществена поръчка предполага изхарчването на около 150 милиона лева. Но не само нашето елиминиране и 7-кратното завишаване на бюджета ни притесняват. Вижте защо:

Ние сме единственият български производител на локомотиви. Наши акумулаторни локомотиви работят успешно в депа във Франция, Германия, Англия и Швейцария. Биха били добри и за депата в България.

Губи се възможността пари от ПВУ да останат в българската икономика. Нашите локомотиви са изцяло проектирани и изработени от българи, с преобладаващо български компоненти.

Подменя се вече договорената с ЕК инвестиция (в ПВУ изрично са посочени локомотиви за маневри в ДЕПАТА, а след подмяната на спецификациите са добавени допълнителни характеристики, на които трябва да отговарят локомотивите).

Подменят се целите на ПВУ за ръст на българския БВП и осигуряване на българска заетост. Вместо това се залага 7-КРАТНО ПО-ГОЛЯМО плащане към чужда фирма.

Саботира се политиката на ЕС за ускорен зелен преход и цифровизация, чрез поставяне на нарочно изискване за забавена доставка на локомотивите (изрично е посочено, че локомотивите не трябва да идват в България ПО-РАНО от 24 месеца след подписване на договора). Това излишно забавяне не само рискува финансирането по ПВУ, но и умишлено забавя политиките на ЕС.

В същото време, нашият завод бе предложил доставка на всички локомотиви в срок по-малък от 24 месеца.

Предвижда се напълно излишно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО строителство на НОВО депо за поддържане на локомотивите, финансирано изцяло от българския бюджет. Това ощетява българския бюджет с една напълно безсмислена инвестиция, защото при нашето предложение, ние предвиждахме поддръжка на локомотивите за 15 години единствено в НАШИЯ завод в Русе. С това бихме спестили поне 20млн. лева на българсиките данъкоплатците.

Безсмислено и дискриминационно е да се посочват два конкретни български града за изграждане на бъдещата многомилионна инвестиция. В документацията са изрично посочени Горна Оряховица и София. Автоматично отпадат индустриални центрове като Русе, Варна, Пловдив или Бургас.

Предвидени са допълнителни 30% завишаване на цената на инвестицията - платими от българския бюджет - за последващи плащания към изпълнителя за ремонти на локомотивите.

В техническите условия са вкарани редица дискриминационни технически условия и напълно излишни изисквания към локомотивите, с цел да се оправдае 7-кратното завишаване на цената.

Посочват се конкретни технически условия и параметри, с цел нашата елиминация от процедурата и насочване на параметрите към друг производител.

В отговор на депутатски въпрос, от МТС признават, че представители на БДЖ са посетили завода на Vossloh в Кил, Германия. Там те са се запознали с акумулаторния локомотив Modula с пантограф и батерии. Това е един добър локомотив, но в никакъв случай не оправдава подмяната в ПВУ и 7-кратното увеличения на бюджета по процедурата, изцяло в ущърб на ЕС и българските данъкоплатците.

За нашия завод, отстраняването от тръжни процедури на МТС не е нещо ново. Ние сме свикнали през годините на това. Но тук говорим за подмяна на ПВУ и за излишно многомилионно оскъпяване на процедура. Вече сме сезирали МТС за проблемните спецификации, с искане за привеждане на процедурата към вече договореното с ЕС по ПВУ. Ще сигнализираме и ЕК, защото намираме за недопустимо да се подменят идеите и целите на Плана за Възстановяване. Надяваме се на реакция и от страна на българското МФ, заради прехвърлянето на огромна част от тежестта на поръчката към българския бюджет. Дали ще издържи бюджетът? Дали имаме излишни средства за излишно усложнени локомотиви? Дали трябва да се строят чисто нови депа, при положение, че вече има такива?

Никой уважаващ се европейски производител на локомотиви - от ранга на Vossloh - не бива да участва в подмяна на дневния ред на Европа и в ощетяване на българските граждани. Тук се надяваме на разум и колегиалност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    8
    До пети коментатор
    Браво, налучкал си проблема. Всички злини идват от София, която аз отдавна наричам "голямото село". Та живущите в голямото село се държат като окупатори в България. Смучат наред, крадат наред и гледат единствено и само своя интерес. Магистрала Букурещ - Русе - Истанбул не се строи. А по нея минават стотици хиляди камиони, автобуси и сигурно милиони коли. За сметка на това се строи магистрала Струма Нека сравним - АМ Букурещ /близо 3 милиона/ ще свързва Истанбул /над 15 милиона/. Свързва се Североизточна Европа с Турция и Близкия Изток. Да не говорим за важността на пътя в момента с войната в Украйна; - АМ София /максимално 2 милиона/ ще свързва с Атина /около 3 милиона/. Международен транспортен поток - в пъти по-малък от другия. Една голяма част от този поток е именно румънски туристи, бягащи от българското море и отиващи в Гърция. Но пак преминаващи по пътя Русе - Търново. Така, че изводите си ги направете сами. Кое е изгодно. Кое е полезно. Да, ама. Както винаги по български има АМА. АМА КАК ЖИВУЩИТЕ В ГОЛЯМОТО СЕЛО ЩЕ ХОДЯТ НА МОРЕ В ГЪРЦИЯ. Та нали зимата по цял ден слушаме непрекъснато едни и същи трагични новини КАК ГОЛЯМОТО СЕЛО Е БЛОКИРАНО ОТ 5 СМ СНЯГ. Е, някъде в Родопите снегът е близо метър и хляб пристига 1 път седмично. Да, ама това е НЯКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ, НЕ Е В ГОЛЯМОТО СЕЛО СОФИЯ
  • 4
    7
    До 4
    Да не стане така,че Гълъба да засрами Тиквата....
  • -6
    6
    Гражданин
    Абе тия ли реват.Тия, дето затриха ЛВЗ - най-старото машиностроително предприятия на Балканския полуостров.В средата на 19-ти век е построено.Знаем и вас колко ви струва каскета. Отворихте си устата за голямата попара,ама тя хем гореща,хем лъжицата малка ли е,голяма ли е никой не знае.
  • 11
    5
    бах ти глупаците
    Стига с тези простотии за лошата Европа ..Лошата Европа дава парите ,но софийската държава не ги дава.Софийската държава определя условията и правилата на търга .В Софийската държава се решава кой печели .В Софийската държава са тези ,които прибират комисионните .В Софийската държава са 81 агениции от общо 82 и 150 000 държавни чиновници.В Софийската държава си мислят,че България е в ЕС за да се облагодетелствува София.Всички магистрали в Софийската държава водят към София .Всичко в София се строи с европейски пари .А прованса ...да го духа .Особено Сев.България и дунавските общини.
  • 12
    4
    Анонимен
    Това е просто скандално! Как така ще похарчат 7 пъти повече? Какви са тези ограничения в тръжната процедура? Абсолютен фарс по ПВУ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари