Експозиция за екологичния геноцид в Русе

2
Запомнящи се кадри ни връщат във времето, когато русенци изразиха непоколебимо гражданската си позиция преди 40 години
Запомнящи се кадри ни връщат във времето, когато русенци изразиха непоколебимо гражданската си позиция преди 40 години

Експозиция за екологичния геноцид в Русе от преди 40 години бе открита във Варна.

Изложбата "Зараждане на гражданското общество в България /1987-1989/" ще бъде представена и в НС.

Запомнящи се кадри ни връщат във времето, когато русенци изразиха непоколебимо гражданската си позиция срещу екологичния геноцид над града им през 80-те години. Фотосите от държавна агенция "Архиви" разказват за драмата в дунавския град, предизвикана от огромните хлорни обгазявания от завода на СИВ по българо-румънската спогодба, подписана от Тодор Живков и Николае Чаушеску. Въпреки последвалите болести, изключително замърсения въздух в дунавския град и очевидната екологична катастрофа двамата лидери се награждават взаимно с орден "Победа на социализма".

Още тогава, при първите обгазявания, е отчетено замърсяване 140 пъти над допустимите норми.

"Първи протестират 6 неизвестни жени и майки с колички, а първата официално създадена неформална организация на 8 март 1988 г. в Дома на киното в София е Общественият комитет за екологична защита на Русе, с председател писателя Георги Мишев. Отприщената в Русе енергия на недоволство доведе до граждански натиск към комунистическо-партийните структури и ускори процеса на демократизация и радикална промяна на механизма на политическата власт в България", каза организаторът на изложбата проф. Пенка Ангелова, председател на международното дружество "Елиас Канети".

"Паралелно с протестите в Русе расте и недоволството срещу преименуването на българските турци във Варна. Гражданското общество прави своите първи стъпки в двата града. За да има гражданско общество не е необходимо да има единен народ, който да крачи по заповед и под строй. Не трябва да има и силен национализъм, при който има винаги враг, а е необходима правова държава", допълни проф. Ангелова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари