Експонати на Русенския музей разказват за риболова по река Дунав

1

Експонати на Русенския музей разказват за риболова по река Дунав. Те са подредени във витрина в сградата на културната институция, съобщиха оттам.

Показани са десет експоната, сред които такъми за риболов от региона на Лом, въже за кльонк за сом от с. Ряхово, кармаци за лави - куки за ловене на есетри, от региона на гр. Мартен. Интерес предизвиква поплавък - звънец, изработен от шоколадово "корекомско" яйце, капачка от електрически предпазител и коркова тапа, от блатото Орсоя.

Показани са и уреди за подмамване на сом, познати като кльонк или бакало - купени от Унгария, и саморъчно изработен - от региона на Видин.

Чрез витрината Русенският музей илюстрира постоянния си изследователски интерес към темата за културното наследство на рибарските общности. Планира се и изложба за рибарите от Лом и Орсоя, предвидена в проекта на сдружението "Европейски пространства 21", съвместно с музея в Лом.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вече втори ден вали. Мъжа ми е в депресия, стои и гледа през прозореца. Ако не спре да вали, ще трябва да го пусна вътре...

Харесай Дунавмост във Фейсбук