Експерти: След изборите предстоят доста трудни времена

0
Не е известно дали следващият парламент ще успее да изкара своя мандат, казват доц. Мария Пиргова и проф. Антоанета Христова
Не е известно дали следващият парламент ще успее да изкара своя мандат, казват доц. Мария Пиргова и проф. Антоанета Христова Видео: bTV

Не е известно дали следващият парламент ще успее да изкара своя мандат, казват доц. Мария Пиргова и проф. Антоанета Христова

Ще бъдат ли променени изборните правила два месеца преди парламентарния вот и по какъв начин? Какво предлагат управляващи и опозиция за вота и как се приема то обществото, в „Тази сутрин“, коментираха политологът доц. Мария Пиргова и политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Няма как да се преодолее недоверието в изборния процес и политиците в обществото в настоящия момент, защото това може да стане само чрез пряката комуникация, а тя в момента е невъзможна, смята проф. Христова.

Откакто се започна тази битка между политиците, това предпоставя недоверие в обществото, защото то се поляризира“, каза политическият психолог, според която „ако се отвори изборния кодекс, ще се засили сблъсъкът и това съвсем ще отврати избирателите“.

Според Мария Пиргова дебатите за изборния процес не са закъснели, още повече че много от тези въпроси като изчистването на избирателните списъци са били поставяни и преди от неправителствени организации.

Политологът заяви, че още по време на протестите през лятото българите в чужбина са споделили с какви проблеми се сблъскват, когато искат да упражнят правото си на глас и тогава още е можело да се помисли за гласуване по пощата, както и за мерките за провеждане на изборите при пандемията.

Все пак от тези дебати има полза, защото се повдигат тези въпроси и решенията могат да бъдат приети за следващите избори, а те може да са по-скоро, отколкото очакваме, според експертите, категорична е Пиргова.

Проф. Христова също смята, че „не ни очакват спокойни дни“ и заяви, чер не може да прогнозира дали следващият парламент ще изкара мандата си, но трябва да има „промяна на поведението на партиите“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари