Експерти: Не бързайте да сменяте зимните гуми!

1
Абсолютно опасно е. Хората трябва да проумеят, че сезоните се изместиха
Абсолютно опасно е. Хората трябва да проумеят, че сезоните се изместиха Видео: TV+

Абсолютно опасно е. Хората трябва да проумеят, че сезоните се изместиха

В средата на март много от шофьорите вече са сменили зимните гуми на автомобилите си с летни. Заради рязката промяна в температурата този месец, експертите съветват да не избързваме.

И тази година времето през март ни изненада със сняг и минусови температури на много места в страната . В средата на седмицата снежната настилка в района на Велико Търново беше 8 сантиметра, а това създаде сериозни проблеми на шофьорите, които вече са сменили гумите на автомобилите си.

Според закона за движение по пътищата от 1 март, можем да сменим зимните гуми с летни, според експертите обаче това крие сериозни рискове предвид непредвидимото време навън, информира TV+.

инж. Димитър Стефанов - управител на школа за безопасно шофиране: „Абсолютно опасно е. Хората трябва да проумеят, че сезоните се изместиха. Зимата започва доста по- късно и свършва да не кажа края на март, но някъде там. По закон гумите е задължително до 1 март да бъдат зимни или с 4 милиметра грайфер, но виждате зад нас има сняг и ето с тези летни гуми, ако тръгнем, това са гумите на европейския шампион по дрифт, но даже и той няма да мине Шипка или Хаинбоаз!

Дори да няма сняг при температури под 10 градуса шофирането с летни гуми става изключително опасно.

инж. Димитър Стефанов – управител на школа за безопасно шофиране: „Зимната гума, каучукът е по-мек и държи много по-добре, поне два пъти по-добре от лятната, лятната под 10 се вдървява, става твърда и няма никаква сцепление с асфалта!

Питаме експертите и кои са най-опасните шофьорски навици.

инж. Димитър Стефанов – управител на школа за безопасно шофиране „Най-вече джиесемите. Всеки има джиесем в джоба, звъни, вдига го и става половин шофьор. Губи се между 40 и 60 процента от вниманието, даже и с хендсфри. “

Все по- популярни стават дрифтовете и гонките. Калин Стефанов е състезател от близо 20 години. По думите му дрифтенето на нерегламентирани места и без достатъчно опит и подготовка е изключително опасно.

Калин Стефанов: „По Републиканската пътна мрежа, по кръгови, това не е място да практикуване на дрифт. Има си картинг писти, на които се организират състезания, в безопасна среда, където има медицински екипи, затова това там е най-добре хората да се тренират и ако искат да вземат участие в състезания!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари