Експерти настояват за нов пътен знак "Внимание мотористи"

1
Според изчисленията на Асоциaция такива знаци трябва да има на не повече от 25 опасни места в цялата страна
Според изчисленията на Асоциaция такива знаци трябва да има на не повече от 25 опасни места в цялата страна

Експерти предлагат въвеждането на нов пътен знак за повишено внимание от мотористи на пътя.

Идеята предстои да бъде внесена за обсъждане в Народното събрание, съобщава БНТ 2

Според Асоциацията на пострадалите при катастрофи с откриването на мотосезона се увеличават и инцидентите между леки коли и мотори. Това се случва на места, където участъкът позволява развиването на по-висока скорост, а това често води до несъобразяване между водачите.

Владимир Тодоров, председател на Българска асоциация на пострадалите при катастрофи: “Има пътни участъци, където, поради своето естество, водачите на мпс не пазят мотористите. Такъв пример е Кресненското дефиле. Затова ние предлагаме на определени участъци, не много на брой, да бъде поставен такъв предупредителен знак.

Според изчисленията на Асоциaцията такива знаци трябва да има на не повече от 25 опасни места в цялата страна.

Владимир Тодоров, председател на Българска асоциация на пострадалите при катастрофи: “Това е нашата идея. Смятам, че изработването и поставянето няма да е въобще скъпо, при положение, че около 50 души загиват като мотористи и те основно загиват при инциденти с автомобили.

Александър Иванов е един от основателите на мотодвижението в Русе. Казва, че въвеждането на специален знак за присъствието на мотористи на пътя ще заостри вниманието на шофьорите. Според него знаци от този тип трябва да се поставят не само в града, но и на натоварените извънградски пътища, като този от Русе към Велико Търново, където често стават произшествия.

Александър Иванов: „Ще спомогне за това другите участници в движението да обръщат по-голямо внимание, че има и мотористи на пътя. Ние също сме участници в движението, но малко по-малко се забелязваме.”

Варна е друго критично място, където липсва съобразяване между мотористи и шофьори на автомобили. От дамския клуб „Мото Ейнджълс“ дори изработиха и поставиха временно такъв знак с молба към управляващите за промяна в Закона за движение по пътищата.

Цвета Влайкова, дамски мотоклуб „Мото Ейнджълс“ – Варна: “В момента му се радваме много като на наш реквизит в заведението, но се надяваме силно скоро той да се вижда по-често по улиците, като съвсем спонтанно подкрепихме кампанията на момчетата от София – това е едно просто гражданско предложение, тъй като твърде много вече зачестиха инцидентите по пътищата.”

Само за изминалата година 11 мотористи са загинали в София, а над 100 са ранените.

Тази статистика може да се промени, ако бъде въведен новия знак, смятат експертите.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари