Експерт: Ваксините срещу COVID-19 са подобрен вариант на съществуващи такива

0
Д-р Радосвета Филипова сподели, че ще се ваксинира, но не знае коя ваксина ще използва. "Имаме оскъдна информация за данните на продукта. Нямаме кратка характеристика на различните ваксини", заключи тя
Д-р Радосвета Филипова сподели, че ще се ваксинира, но не знае коя ваксина ще използва. "Имаме оскъдна информация за данните на продукта. Нямаме кратка характеристика на различните ваксини", заключи тя Видео: NOVA

"Много често се питаме как стана така, че толкова бързо се появиха ваксини срещу коронавируса. Работя повече от 20 години в тази сфера и ми е ясно колко е дълъг пътя, който една ваксина изминава. Трябва да се разясни, че настоящите ваксини, за които чакаме разрешение, са нови варианти на такива, които са разработени много отдавна. Вариант на вируса имаше преди 10 години - SARS и MERS. България настана настрани от тях"

Това обясни в студиото на "Здравей, България" д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб и държавен експерт в МЗ.

По думите ѝ на всяка ваксина се прави мониторинг. Според експерта подобрената ваксината е изключително иновативна и няма как да предизвика заболяване. "Ще дам пример с ваксината за хепатит Б. Тя е задължителна за бебетата и е рекомбинанта. Досега никой не се е заразил от заболяването. Трябва да вярваме малко повече в науката", поясни д-р Филипова.

Тя обясни и че повечето ваксини имат по 2 дози, за да има траен иминутет. "Винаги има шанс през това време да се заразите, но дори това да стане, не би трябвало да има проблем", твърди експертът.

Д-р Радосвета Филипова сподели, че ще се ваксинира, но не знае коя ваксина ще използва. "Имаме оскъдна информация за данните на продукта. Нямаме кратка характеристика на различните ваксини", заключи тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари