Експерт: Спешно да се забрани износа на медицински кислород

0
Следващата седмица може да няма кислород за болниците, предупреди Марин Димитров
Следващата седмица може да няма кислород за болниците, предупреди Марин Димитров

Следващата седмица може да няма кислород за болниците, предупреди Марин Димитров

"Ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има кислородПри 11 хиляди души, нуждаещи се от кислород в болниците при предишната Covid вълна, производството на кислород не стигаше и купувахме от Румъния, Турция и Унгария, но те са сега са забранили износа и няма откъде да се купува".

Това каза пред БНР Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната.

Той подчерта, че в момента успяват да изпълнят всички доставки и работят на пълен капацитет за производство на медицински кислород:

"Вече поръчките и производството се изравняват. България има капацитет да задоволи нуждите от медицински кислород, но трябва да се забрани износът и да се приоритизират доставките към болниците. Това може държавата да го направи".

"Очакваме нова среща с министерството на здравеопазването. Ще настояваме за приоритизиране на доставките към болниците, защото производителите на медицински и на индустриален кислород са едни и същи. Ще ми е интересно как ще се оправдае морално, ако един производител предпочете да изнася кислород, вместо да го даде за пациентите в болниците", заяви Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари