Експерт: Повишаването на цените на горивата ще продължи

0
Прогнозите са да не се превиши 3 лева за литър, смята Андрей Делчев
Прогнозите са да не се превиши 3 лева за литър, смята Андрей Делчев Видео: NOVA

Прогнозите са да не се превиши 3 лева за литър, смята Андрей Делчев

Цената на горивата у нас ще продължи да се покачва с около 10-15 стотинки за литър.

Това каза в ефира на "Твоят ден" председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му прогнозите са увеличението да не надхвърли 3 лева за литър.

"Цената на суровия петрол е ценообразуващ фактор. В България повишението на цените на дребно, спрямо това в Европа изостава. Цените на газа и електрическата енергия също се отразяват върху стойностите за гориво", обясни той. 

Делчев добави, че при сегашното законодателство държавата няма механизми, по които да регулира цените. 

"Течните горива не са регулируеми. Може обаче, ако в рамките на ЕС се вземе решение за намаляване на акциза, това да се случи и у нас. По отношение на вътрешните мерки може да се облекчат временно процентът биокомпонент, който се влага в горивата", каза още председателят.  

Андрей Делчев коментира още, че разминаването в цените на горивата у нас и в съседни страни се дължи заради акциза и ДДС-то. 

"България като член на ЕС има задължителни нива на акциз, от които не може да падне. Слагайки върху това и ДДС-то, което е около 40% върху цената на бензина и сумите се покачват. Около 1,20 лева о цената на горивото е това, което държавата взима под формата на данъци. В Турция например акцизът е значително по-малък", допълни Делчев. 

По думите му България все пак остава държавата с най-ниска цена на гориво в ЕС. Според експерта няма опасност от недостиг на горива у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ешко
    Ей, нафтата ще стане 3 лв, спите ли? Тез шифиори сичкото милионер, баси.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари