Експерт: Не трябва да се прелива плазма от тежко боледували COVID-19

0
По думите му тази плазма създава риск от образуване на цитокинова буря след преливането й
По думите му тази плазма създава риск от образуване на цитокинова буря след преливането й Видео: bTV

По думите му тази плазма създава риск от образуване на цитокинова буря след преливането й

Не трябва да се прелива плазма от пациенти, които тежко са боледували от COVID-19, защото това крие големи рискове“, твърди доц. Влади Манев, предава bTV.

Холандски учени са открили в плазмата на тежкоболни от коронавирус освен антителата и други антитела, които работят срещу макрофагите. При едно такова кръвопреливане може да се възбуди една цитокинова буря, която да доведе до усложнения“, категоричен е Манев.

По думите му центровете за плазма в страната трябва да бъдат уведомени за това откритие в Холандия и да отказват да приемат плазма от пациенти с тежък COVID.

Манев също така коментира кога точно трябва да се приложи плазма терапията, за да бъде тя ефективна в борбата с коронавируса. По думите му преливането трябва да се случи до седмия ден от появата на симптомите.

Наскоро се установи, че коронавирусът има и още един рецептор, с който прониква, който се казва невропилин. Той създава възможности за анестезия на организма“, обясни Манев. По този начин хората, които нямат никакви симптоми на COVID-19 не разбират, че са болни докато не стане прекалено късно.

Манев също така коментира невъзможността болните и карантинирани вкъщи пациенти да си правят допълнителни изследвания. По думите му здравното министерство трябва незабавно да измисли механизъм, по който това да се случва, защото така ще ограничат тежките усложнения при болестта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук