Експерт на СЗО: Маските не предпазват от новия вирус

0
Санитарните маски всъщност не предпазват, а даже могат и да навредят
Санитарните маски всъщност не предпазват, а даже могат и да навредят

Те създават усещането за квазисигурност и карат хората да пренебрегват хигиенните правила, казва експертът на Световната здравна организация доц. д-р Михаил Околийски

Санитарните маски, с които хората се презапасяват, водени от страха от новия коронавирус, всъщност не предпазват, а даже могат и да навредят, пише 24 часа.

При носене от здрави хора създават чувство за квазисигурност, което ги кара да пренебрегват елементарните хигиенни предписания, които са много по-ефикасни. Най-важното е да се избягват масови струпвания на хора и да се мият редовно ръцете.

Това казва експертът на Световната здравна организация (СЗО) д-р Михаил Околийски. Той смята, че при възможност работата от вкъщи е мярка, която би предотвратила бързо разпространение на заразата в офиси.

СЗО препоръчва информационна карантина. Човек да се осведомява веднъж на ден, и то само от проверени източници. Подвеждането по слухове и манипулации създава постоянно чувство на безпокойство и може да е по-травмиращо от евентуална зараза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, операцията успешна ли е? Ще може ли вече да ям сладко?
- Какво сладко, бе...
- Е, не сега веднага, за в бъдеще?
- Какво бъдеще, бе...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари