Експерт: Едва свързваме двата края и се лишаваме от храна

3
1762 лева са необходими на всеки от нас за нормален живот, каза експертът Райна Миткова
1762 лева са необходими на всеки от нас за нормален живот, каза експертът Райна Миткова

1762 лева са необходими на всеки от нас за нормален живот, каза експертът Райна Миткова

Нова тревожна потребителска статистика и поредното доказателство, че живеем в недоимък. 75% от българите изпитват затруднения при покриването на ежедневните си разходи. А за над 14 на сто това се оказва направо непосилно.

Националният статистически институт отчита, че месечно на всеки от нас му трябват 1762 лева, за да може да покрие основните си разходи. Най-голямата част от парите отиват за храна. За тях отделяме над 670 лева. Следващото перо са битовите ни сметки. Те ни излизат около 290 лева. Изводът - от всичко останало трябва или да икономисваме, или направо да се откажем. А специалистите съветват - да приоритизираме и да харчим с мярка.

Бърза разходка на пазара ни показва - хората са убедени, че цените на храните у нас са много по-високи от тези в съседните държави. Затова на сергиите подбираме и се лишаваме, за сметка на трапезата.

"Ние сме започнали да се ограничаваме от другото си потребление, харчим по-малко за цигари и алкохол, харчим по-малко за дрехи и обувки, за забавления, свободно време. Българинът се опитва да оптимизира своите харчове, започвайки от тези, които можем да наречен "луксозно потребление", каза председателят на Асоциация за управление на вземания Райна Миткова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на експерта доходите на някои семейства растат спрямо миналата година, но не със същия темп, с който нараства инфлацията.

"Опитваме се да спестим в края на месеца, това което остане след разходите, което никога не се получава. Съветвам в момента, в който получим нашата заплата или нашите доходи, веднага да отделим сумата, която искаме да спестим", коментира още Миткова.

Статистиката, обаче, е повече от категорична. Дори да сме максимално предпазливи, много малко от нас успяват да пестят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    12345
    Не виждам коментиращите доларолюбци . Къде са тези предателски отрепки ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари