Илон Мъск изпраща турист до луната

0
Двама души са подписали договор за пътуване около Луната
Двама души са подписали договор за пътуване около Луната

SpaceX планира да изпрати турист на обиколка около Луната и ще обяви неговото име на събитие на 17 септември.

Космическата компания, управлявана от милиардера Илон Мъск, съобщи новината в официалния си профил в Twitter, пише Economic.

"SpaceX подписа договор с първият частен пътник в света, който ще лети около Луната на борда на новия космически апарат BFR - важна стъпка към осигуряването на достъп за обикновените хора, които мечтаят за пътуване до космоса", пише в съобщението. "Разберете кой лети и защо в понеделник, 17 септември."

BFR, или Big Falcon Rocket, е бъдещата космическа система на SpaceX, която се състои от две части: масивна ракета, която обещава да изпревари всяка, строена досега, и огромен космически кораб, който ще се издигне извън земната атмосфера.

Не става ясно дали мисията на BFR за лунен туризъм има връзка с обявлението на SpaceX, направено през февруари 2017 г. Тогава компанията заяви, че двама души са подписали договор с нея за пътуване около Луната на борда на ракета Falcon Heavy, но отказа да разкрие каквито и да било подробности за финансовите условия на сделката и за самоличността на космическите туристи.

Около една година по-късно, през февруари тази година, SpaceX показа дългоочакваната ракета Falcon Heavy, която е най-мощната досега в света.

Но Мъск малко по-късно заяви пред медии, че за момента SpaceX няма намерение да лицензира "Falcon Heavy" за космически полет с хора. Той обяви, че вместо това SpaceX ще насочи вниманието си към разработването на BFR, което според него е по-добър вариант за туристически мисии.

Към момента обаче BFR е все още на години разстояние от първия си полет, коментира Си Ен Ен.

Мъск, който е добре известен с поставянето на твърде амбициозни графици, заяви в интервю през март, че се надява да започне да тества космическата част на BFR някъде през 2019 г.  

Главният оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел даде дори още по-дълъг срок за очаквания дебют на BFR по време на TED Talk през април, заявявайки, че ще се случи "в рамките на едно десетилетие".

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари