Екшън планове за повишаване на езиковата интеграция при учениците

0
Това обмислят от МОН
Това обмислят от МОН Снимка: МОН

Това обмислят от МОН

Най-голямата предизвикателство пред Министерството на образованието и науката през следващите години е повишаване на езиковата интеграция.

Това съобщи министърът на образованието проф. Галин Цоков по време на 11 издание на Постоянната академия за науки и иновации в образованието на Синдиката на българските учители/ПАНИО/, предаде агенция "Фокус".

Според проф. Цоков основните проблеми и разлики излизат наяве при анализа на резултатите по БЕЛ.

Обмисля се изработване на индивидуални екшън планове за училищата, особено за тези, където преобладават деца, чийто майчин език не е българският. Тези екшън планове ще предвиждат възможности за подкрепа на тези учебни заведения. "Трябва да мислим как да помогнем на тези учебни заведения и педагогическите специалисти, а не да започваме с проверки", заяви образователният министър.

За да се подобри качеството на образованието като цяло се работи по изработването на стандарт за качеството на образователните институции и отделните педагози, поясни проф. Цоков. Според него образователното неравенство и липсата на достъп до качествено образование нарастват. "Промяна в нормативната наредба ще позволи на училищата да се развиват, ако се определи точно какво е качествено образование и в него да се включи личностното развитие на ученика и неговия напредък", категоричен бе министърът.

Друг основен приоритет, по който работи МОН, е създаването на позитивна среда в училище и развитието на социално-емоционалното учене. Министър Цоков съобщи, че след пандемията, статистиката за емоционалната среда в образованието е стряскаща. С 35% са нараснали случаите на насилие срещу ученици, с 25% - срещу учители, а опитите за самоубийство при децата - със 100%.

"Нараства неспособността на децата да се справят със своите емоции и с емоциите си в групата. Създаването на позитивна среда за учене ще намали агресията, а социално - емоционалното учене и създаването на социални и емоционални компетентности ще позволи на учениците да се интегрират успешно в обществото и на пазара на труда", каза в заключение проф. Галин Цоков.

Той бе гост на единайсетото издание на ПАНИО в Хисаря. В рамките на тази академия се пробват различни политики, които впоследствие могат да бъдат внедрени в образователните нормативни уредби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Учителката по БЕЛ
    Вие сериозно ли? Езиковата интеграция при учениците? Знаете ли кога турчетата от долината на широките гащи и гнусните цигански патладжани ще научат правилен български? НИКОГА!
  • 3
    1
    123
    Колкото интегрирахте малкият лъскав грозен патладжан Ибрям, на който трансплантирахте бъбрек и спасихте от вярна смърт (ходи на училище 5г. и не знае базов Български) толкова ще интегрирате и останалите патладжани и калмари.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари