Екозащитници срещу строежи в Синеморец и Рупите

0
От община Петрич определиха като пресилени твърденията, че с това строителство в Рупите ще бъде изчерпана минералната вода там
От община Петрич определиха като пресилени твърденията, че с това строителство в Рупите ще бъде изчерпана минералната вода там Снимка: БГНЕС

Екозащитници поискаха наказание за разрешилите строежи в природен парк "Странджа", а други пък подадоха сигнал за строителство в местността Рупите, в защитени територии и зони по "Натура 2000"

Според природозащитниците, строителството на частни имоти върху земеделска земя в местността "Поляните" край Синеморец , е пореден опит да се заличат и малкото останали незастроени части от южното ни Черноморие ,които са в Природен парк "Странджа", информира БНТ.

Зорница Стратиева, Асоциация на парковете в България: "Драстичните нарушения са настоящото строителство на еднофамилна вилна сграда, която продължава да се строи точно в непосредствена близост до черноморския бряг."

Николай Найденов, с. Синеморец: "Бавно и постепенно тези земеделски земи край морето са станали урегулирани поземлени имоти на парче, на летящи хартийки,с подкрепата на общинските власти."

Върховната административна прокуратурата сезира екоминистерството и дирекцията за строителен контрол и назначи проверка на строителните дейности в местността "Поляните" край Синеморец. Резултатите се очакват.

Вече втора година природозащитници се борят и срещу застрояването в местността Рупите. В момента строителните дейности са спрени.

Андрей Ковачев, Сдружение за дива природа "БАЛКАНИ": "В момента има проект с над десет къщи за гости, басейни, паркинги, частен проект и съответно ще се правят пътища до античния град Хераклея синтика, тоест ще има една застроена, неатрактивна среда".

От община Петрич съобщиха, че проектът с къщи за гости, срещу който хората протестират не е на общината , а на частен инвеститор, представил необходимите документи.

Минка Салагьорова,зам.-кмет в община Петрич: "Строителните разрешения се проверяват от регионалната инспекция по строителен контрол, тоест ако е имало проблем тази дирекция може да отмени разрешението, а не общината."

От община Петрич определиха като пресилени твърденията, че с това строителство в Рупите ще бъде изчерпана минералната вода там. Увериха, че чрез общинския съвет този процес ще бъде контролиран.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари