Екосдружение “Дишай, Русе”: Институция оказва натиск върху екоактивисти

1
Привикват в Икономическа полиция русенци, подавали много сигнали за замърсяване на въздуха​
Привикват в Икономическа полиция русенци, подавали много сигнали за замърсяване на въздуха​ Снимка: Екосдружение “Дишай, Русе” / Facebook

Привикват в Икономическа полиция русенци, подавали много сигнали за замърсяване на въздуха​

През последните дни членове на Екосдружение “Дишай, Русе” получиха призовки от сектор “Противодействие на икономическата престъпност” да се явят за снемане на обяснения във връзка с подавани сигнали за замърсяване на въздуха. От социални медии става ясно, че такива призовки са изпратени и до други активни сигналоподатели.

Това пишат от екосдружението в писмо до редакцията на Dunavmost.

Оказва се, че призоваването е във връзка с жалба от РИОСВ - Русе срещу лица, подали до различни институции множество сигнали и заявления по Закона за достъп до обществената информация, с което са затруднили работата на инспекцията, обясниха от екосдружението.

Екосдружение “Дишай, Русе” осъжда акта за париране на гражданската активност и потъпкването на конституционните права за подаване на жалби и сигнали. Приемаме такива действия като индиректен опит за сплашване на активните русенци.

"Обръщаме се към гражданите, получили подобни призовки през последните дни, да се свържат с нас, за да им окажем подкрепа и правна помощ при необходимост. Убедени сме, че всеки има право на чист въздух и е наш граждански дълг да се борим за него без да се страхуваме.", допълват от “Дишай, Русе”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    16
    русенец
    Всяка кола с ДВГ си е една печка, дизеловите са си дори направо нафтови печки. Живея на оживена улица и не мога да дишам от пушилката на тези автомобили. И това замърсяване е тук, директно в града, директно им дишаме отровата. Стотици, ако не хиляди коли, нон стоп, минават по улицата ежедневно, където живея. Вече не мога да пресека улицата нормално, дори и на пешеходната пътека. Като се загледам в колите, ами то във всяка само с един човек вътре - шофьорът. Искам данъкът на старите коли да стане 2000 лв и да се разтикат и малко да се разредят тези таралясници. Отровиха ме.
  • 3
    15
    Русенец
    До 13: Явно си на добра заплата в предприятието. Аз, като отворя прозореца ми замирисва я на рапица, я на изгоряла смола, я на друга промишлена миризма. А, мирише ли ти на твоята кола или тя върви от вятър?
  • 0
    14
    Русенец
    Остави, къде съм учил аз, но явно ти не си учил четене с разбиране. Прочети ми пак коментара, позамисли се, пък белким стоплиш какво съм написал, преди да си правиш грешни изводи. Освен това, въглеродните частици са само един от проблемите със замърсяването от колите. По-големият проблем са азотните окиси, както и фпч. А фпч го гълташ от прахоляка, който колите разнасят и от феродото на спирачките, което постоянно шкурят. За азотни окиси можеш и сам да си прочетеш, какво, как и що. А онова, което излиза през комините на фабриките, не е само въглеродни частици, а е цял коктейл от менделеевата таблица.
  • 0
    13
    До тоя с комините
    Комините на всички предприятия в Русе че колко ли са пък тези работещи предприятия с мощни комини в наши дни? Освен това колко ли е разреждането от източника на замърсяване в промишлените зони спрямо жилищните зони, щото сутрин като отворя прозореца си се нафишвам най-много на изгорелите газове от автомобилите по оживената улица пред блока ми, а не на някакви си предполагаеми комини на някаква си заводи на няколко километра разстояние далеч от блока ми. Следователно мен ме тровят най-много колите, а не комините. И така е бе само при мен, а при 80% от жителите на града, чиито домове са на оживени шумни улици с огромен ежедневен трафик. При това колите бълват всякакви отрови, а не една определена, причиняват и шум, гумите им въртят вече отложени прах, алергени, микроби и др. от уличното платно. Заводите това не го умеят!
  • -1
    12
    ТУ
    Не те знам дали си учил в ТУ или в ТВУ, но няма абсолютно нищо смешно във факта за карбоновите частици. В големи столици дори имаше ограничения за движение на четни/нечетни номера автомобили. А в България от десет кладенеца вода носят, за да докажат, че всъщност МПС не са чак толкова вредни за въздуха, даже никак. Да, ама не! Вредни са и то страшно вредни, но ако се признае и се въведат забрани, значи автомобилостроенето да фалира, нефтодобивът да секне, търговията с природен газ да замре и световната икономика да колабира. А това явно е твърде висока цена за някои. Само едно ще кажа- от здравето по -ценно няма! Дано и шофиращите по един в кола някой ден го проумеят!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари