Екооценките ще могат да се обжалват само веднъж

0
Така на практика се слага край на възможността екологични неправителствени организации да бавят процедурите на обектите от национално значение
Така на практика се слага край на възможността екологични неправителствени организации да бавят процедурите на обектите от национално значение

Свиват наполовина сроковете за произнасяне по екооценки, а валидността им се вдига от 5 на 15 години

Екооценките могат да се обжалват само веднъж, за да не бавят големите проекти. Това предлагат депутати от ГЕРБ и ДПС начело с Делян Добрев и Станислав Анастасов с промени в Закона за насърчаване на инвестициите, пише 24 часа. Решенията на първоинстанционният съд няма да подлежат на обжалване.

Така на практика се слага край на възможността екологични неправителствени организации да бавят процедурите на обектите от национално значение.

Това се отнася за изграждането на магистрали, тунели, мостове, жп линии, новите ядрени блокове, както и за проекти, свързани с националната сигурност,

С промените в закона депутатите предлагат да се съкратят сроковете, при които се издават оценките - така при приоритетни инвестиционни проекти с национално или регионално значение времето за одобрение се съкращава наполовина. Същото важи и за произнасяне или изразяване на становища. Валидността на изготвена екооценка пък се вдига от 5 на 15 г.

В мотивите си депутатите изрично посочват, че по-кратките срокове не се отнасят за широкия кръг от случаи, а само за тези, свързани с реализация на обекти с национално значение, защото те са в обществена полза и всяко тяхно забавяне оказвало негативно влияние.

Нуждата от съкращаването на сроковете по административното и съдебното производство идвала и от необходимостта от предприемане на спешни мерки за намаляване на енергийната зависимост от Русия.

Депутатите посочват още, че навременното изпълнение на двата нови реактора на площадката в Козлодуй, както и втори мост при Русе са от стратегическо значение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари