Екоминистърът: Индустрията най-малко замърсява въздуха у нас

0
Битовото отопление е най-сериозният замърсител, констатира Нено Димов
Битовото отопление е най-сериозният замърсител, констатира Нено Димов Видео: bTV

Битовото отопление е най-сериозният замърсител на въздуха в България.

Това обяви в предаването „Лице в лице” министърът на екологията Нено Димов по повод представения днес от екоминистерството и Световната банка проект на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Димов уточни, че нормите за качеството на въздуха са еднакви по българското и по европейското законодателство и страната ни не покрива нормите единствено за фините прахови частици, предаде bTV.

След отоплението с твърдо горива най-много замърсяват автомобилният транспорт и индустрията, като индустрията най-малко допринася.

Относно отоплението предложените мерки са там, където има топлофикационна мрежа и газификация да се присъединяват нови потребители, норми за съдържания на сяра и пепел в твърдите горива. Последната мярка се бави, за да се осигури адекватен контрол, уточни министърът.

За замърсяването от автомобилния транспорт мерките са да се пресекат кражбите на катализатори, както и намаляването на екотаксата за новите коли и увеличаването за старите.

Министърът отчете още, че Видин е най-замърсеният град. София е близо до средата на класацията, но е към по-чистите градове.

Има четири града, които са в норма по отношение на фините прахови частици към 2016 г. – Добрич, Сливен, Пирдоп и Девня. Гълъбово и Стара Загора се присъединяват към тях през 2017 г. По предварителни данни и Варна ще се включи в списъка.

Относно подкрепата за Унгария, зад която Нено Димов застана заедно с представители на Патриотичния фронт, той обяви, че тя е важна, защото утре България може да се окаже в същата ситуация. Ние трябва да защитим националния си интерес в тази ситуация, смята Димов.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари