Екокатастрофа ще удари град Бяла

0
ТИР-овете не се съобразявали със знаците, признават от кметството в Бяла
ТИР-овете не се съобразявали със знаците, признават от кметството в Бяла

Половин година след като се срути подпорната стена на Беленската река, все още участъкът от главния път Бяла-Попово-Варна не е ремонтиран. Освен че няма одобрен от Изпълнителна агенция „Пътна инфраструктура“ проект за ремонт на трасето, в момента има и реален риск от екокатастрофа.

Точно под опасния участък минава главният колектор на града. Според специлиасти има опасност той да се спука, а отпадните води да се излея в река Беленска.

За да се избегнат пътни инциденти и за да не се разрушава още повече асфалтът, в края на 2014-та движението беше пренасочено само в едната лента, а преминаването на товарни автомобили над 10 тона – ограничено. Те трябва да използват обходния маршрут през Пет кладенци и Борово.

ТИР-овете обаче не се съобразявали със знаците, признават от кметството в Бяла. Това довело до деформации по асфалта. А може да се стигне и до спукване на тръбите под него. Което означава изливането на отпадни води в Беленка река, а от нея – в река Янтра. Жителите на градчето разбраха за опасността от екипа ни.

Милка Божанова: „Мислехме, че просто пътят е паднал. Ние не знаехме, че отдолу има такова нещо.“

Затова хората настояват час по-скоро участъкът да се ремонтира, за да избегне екокатастрофа в разгара на лятото.

Цонка Аранудова: „Ние нищо не можем да направим, от нас не зависи.“

Елисавета Колева: „Би трябвало да се гледа реално на нещата, щом Бяла е исторически град, би трябвало всичко да бъде както трябва.“

Въпреки че тук има знак за строително-монтажни работи, жителите на Бяла твърдят, че тук не се е издършвала никаква укрепителна дейност. А решението на проблема може да бъде само едно:

Любомир Спирдонов, зам.-кмет на Община Бяла „Да се изгради изцяло нова подпорна стена в продължение на 30 метра, висока някъде около 6-7 метра. Специалисти по пътно строителство прекрасно знаят това.“

Вече има готов проект за ремонт на участъка. До края на седмицата той трябва да бъде одобрен от Областно пътно управление-Русе, а след това ще бъде внесен в Пътната агенция. Оттам трябва да решат какво финансиране ще отпуснат за ремонта. Не е ясно обаче кога това ще се случи.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари