Екоактивисти заляха с доматена супа картина за 84 милиона долара

0
"Слънчогледите" на Ван Гог беше залята с доматена супа
"Слънчогледите" на Ван Гог беше залята с доматена супа Снимка: АП

Климатични активисти заляха със супа „Слънчогледите“ на Ван Гог

Инцидентът е станал в Националната галерия в Лондон, съобщиха световните агенции, предаде БТА. 

Борците срещу климатичните промени са от движението „Просто спрете нефта“ („Just Stop Oil“). В петък сутрин те хвърлиха доматена супа върху шедьовъра на Ван Гог „Слънчогледите“. Акцията беше анонсирана от самото движение.

Исканията на активистите към британското правителство са за незабавно прекратяване на новите проекти, свързани с употребата на петрол и газ.

Според снимки в медиите, публикувани от движението „Просто спрете нефта“, двама активисти са изхвърлили съдържанието на две консерви доматена супа върху шедьовъра „Слънчогледите“. Цената на картината е над 84 млн.долара. „Слънчогледите“ е сред най-известните творби на Винсент Ван Гог.

От лондонската полиция обявиха, че двама души са арестувани по подозрения за причиняване на щети с утежняващи обстоятелства.

Движението, насочено срещу употребата на фосилни горива, предизвика внимание и критика заради действията срещу творби в музеите. През юли активисти на „Просто спрете нефта“ се залепиха за рамката на репродукция на „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи в лондонската Кралска академия по изкуствата, както и за картината на Джон Констабъл „Каруца със сено“ в Националната галерия.

Активистите също така блокираха мостове и кръстовища в Лондон в продължение на две седмици.

Вълната от демонстрации започна, когато британското правителство започна нова процедура по лицензиране на проучвания за наличие на нефт и газ в Северно море въпреки критичното отношение на климатични активисти и учени. Според тях този нов кръг на проучвания подкопава ангажимента на страната да се бори с климатичните промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    ...
    Значи, хващам ги и ще им отлепя кожите от пердах. Пердах на почивки, няколко дни наред. Ще се изсерат тези джендъри без капчица морал без да са създали нищо на този свят освен фекалии и семени ценности на световно наследство от върховни майстори на четката. Модерното евро-атлантическо безморално лайняно съсловие си няма идея колко силно и ефективно лекува пердахът такива антиобществени аномалии. Слънчогледите беше фантастично произведение на изкуството. Какъв пропуск да допуснат неумити копелета до него че да се изсерат така. Ще ги пръсна от бой.
  • 4
    2
    colibri
    Уважавам протестите, но не мисля, че това е начина. Да заливаш световно известни картини и последващо залепяне със секундно лепило? Постъпките на тази организация не би ме накарала да им симпатизирам-започват да се държат като едни други ,от период, който светът иска да забрави. Харесвам серията от картини със слънчогледи на Ван Гог и не смятам,че този, а и други творци заслужават такова отношение.
  • 2
    1
    Който и да е
    Много тъпи парчета. Голям протест, няма що, заляли едно стъкло пред картина на ван Гог... страшен шок...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари