Екоактивисти отидоха на съд след протест на летище Хийтроу

0
Съдът им присъди да полагат безвъзмезден общественополезен труд
Съдът им присъди да полагат безвъзмезден общественополезен труд

Съдът им присъди да полагат безвъзмезден общественополезен труд

Съоснователят на групата за натиск за опазване на околната среда Extinction Rebellion избегна затвора за заговор за пускане на дронове близо до лондонското летище Хийтроу в знак на протест срещу плановете за разширяване.

Роджър Халам и други протестиращи са искали да затворят оживения авиационен център, за да популяризират несъгласието си с изграждането на трета писта, стана ясно по време на процеса в съда в Западен Лондон.

Но полицията се е заела да осуети плановете на активистите за климата, като е създала широкообхватен кордон за сигурност и е извършила няколко ареста, съобщава БГНЕС.

57-годишният Халам беше признат за виновен от журито в Кралския съд в Ислеуърт за заговор за предизвикване на обществено безпокойство след четириседмичен процес, който приключи през декември.

Съподсъдимият Ларч Макси, на 51 г., беше осъден по същото обвинение, а третият протестиращ, Майкъл Линч-Уайт, на 33 г., се призна за виновен. Четвъртият протестиращ беше освободен от наказателна отговорност.

Прокурорите заявиха, че триото не е искало да предизвика катастрофа, да навреди или да застраши обществеността, а да предизвика "хаос" с цел да затвори Хийтроу, докато правителството не отмени подкрепата си за трета писта.

Обвиняемите заявиха, че са искали само да привлекат общественото внимание към своя протест, който е бил мотивиран от загрижеността за изменението на климата и е бил наречен "Пауза Хийтроу".

Съдия Мартин Едуардс заяви, че малкият брой дронове, летящи по време на протеста през септември 2019 г., не са нарушили полетите.

Той осъди Халам и Макси на две години затвор, отложени за 18 месеца. Линч-Уайт получи 17-месечна присъда лишаване от свобода, отложена за 18 месеца.

И на тримата беше наредено също така да полагат безвъзмезден общественополезен труд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари