Eкипи на МВР ще регулират трафика през почивните дни

0
Специални екипи на МВР ще регулират трафика през почивните дни по пътищата в страната
Специални екипи на МВР ще регулират трафика през почивните дни по пътищата в страната

Специални екипи на МВР ще регулират трафика през почивните дни по пътищата в страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Между 16 и 21 часа се въвежда забрана за движение на моторни превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоварените пътни направления. Във връзка с предстоящите празници и очакваното засилено движение екипи Пътна и Охранителна полиция ще регулират трафика по пътищата на страната, подпомагани от Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и пътноподдържащите фирми,. 

50 екипа на Пътна полиция и Охранителна полиция ще бъдат разположени по републиканската пътна мрежа, за да съдействат за ограничаване движението на тежкотоварни автомобили, още 200 ще регулират трафика на възлови места в страната. В усилията за гарантиране на повече безопасност по пътищата ще се включат и 700 служители на АПИ, които ще дежурят по празниците. 

Интензивно е движението на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата.

Движението на тежкотоварни моторни превозни средства над 12 тона е ограничено по автомагистралите и натоварените пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Въведеното ограничение е за часовете между 16 и 21 часа и обхваща следните участъци от републиканската пътна мрежа:

Автомагистралите:

път I-1 Видин – Ботевград;

път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;

път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;

път I-5 Русе - Велико Търново;

път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;

път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;

път II-18 Околовръстен път София;

път II-19 Симитли - Гоце Делчев;

път II-86 Пловдив - Смолян;

път II-99 Бургас - Царево.

Същата организация в движението ще бъде въведена и в последния ден от почивните празнични дни – съответно 27 декември 2015 г. /неделя/ и 3 януари 2016 г. /неделя/ от 14 часа до 21 часа. Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За повишаване безопасността на движение при засиления трафик през Владая днес и на 30 декември от 12 до 16.30 часа ще има две ленти за движение в посока София – Перник на път I-1 (Е-79). Временната организация на движението ще е от кръстовището за Рударци до бензиностанцията на „Петрол“. Днес и на 31 декември от 8 до 14 часа в същия участък отново ще има по две ленти за движение в посока София – Перник.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация. 

Всички областни дирекции на МВР ще осигурят максимален брой екипи и служители. 1150 пожарникари и спасители ще бъдат денонощно на разположение в 215 точки на страната с готовност да се намесят в критични ситуации. Те са оборудвани със 161 специализирани автомобила и 6 тежки машини за извличане на аварирали автомобили

Екипите на полицията ще подпомагат организацията на движение с цел облекчаване на трафика на 29 и 30 декември 2015 г. и на 3 януари 2016 г. Контрол от тяхна страна ще бъде осъществяван през останалите от почивните дни. 

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. От Пътна полиция напомнят шофьорите да карат внимателно и със съобразена с метеорологичните условия скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“ за организацията на движението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари