Екип на БНТ влезе в Белодробната болница в Русе

127
Лечебното заведение е препълнено
Лечебното заведение е препълнено Видео: БНТ

Белодробната болница в Русе е препълнена.

На ден се преглеждат над 200 пациенти със съмнения за COVID-19. 20 души от медицинския персонал са под карантина. Въпреки трудностите нито един лекар не е напуснал, а на помощ са се притекли двама медици от друга поликлиника, стажанти и доброволци. Операторът на БНТ Светослав Шаламанов влезе в COVID отделението на Белодробната болница.

"Във вихъра на COVID инфекцията ние работим на максимални обороти. При разкрити 36, можем да поддържаме 52-ма до 54 пациента с COVID-19, като това уплътнява максимално легловата база и максимално усилието на персонала", споделя д-р Светослав Дачев – управител на Белодробната болница в Русе.

Самият д-р Светослав Дачев също се е заразил с коронавирус. Но приема това като част от предизвикателствата на професията.

"Изкарах го сравнително леко. Пневмония, истинска пневмония, която вторият скенер беше по-лош от първия, както е характерно за всички наши болни", разказа той.

Оздравял, д-р Дачев отново е на линия, защото натоварването в Белодробната болница е огромно. На ден всеки от лекарите преглежда между 30 и 40 болни.

"Това са около 200 души на ден. Работят между 3 и 4, четири и половина кабинета. Аз самият влизам да помагам от 11 ч. до 14 ч. Това наистина е една истинска война. Това е една малка рота от 70 души, 20 от които са ранени в момента и срещу тях е един безкрайно обемен и агресивен враг - самото заболяване.

Тези 200 души на ден трябва някой да ги посрещне и в това отношение много съм благодарен на целия екип на нашата болница, че нито един не е подгънал крак. Но умората е много голяма", призна д-р Дачев.

А пред болницата е пълно с хора, дошли да се прегледат. Сред тях е Деница Недева, с направление от личния си лекар.

Не е задължително всеки болен с белодробни проблеми да идва на преглед тук или да влиза в болница, казва д-р Дачев. Затова разчитат и на компетенциите на личните лекари. Както и на колегите си от другите региони, които често изпращали пациенти без да питат има ли свободни легла.

"Голяма част от тях имат добра подготовка. По-леките случаи, в които няма трайно повишена температура, няма промяна в сатурацията, няма рентгенови или много малки рентгенови изменения, те биха могли и в стандарта, препоръчан от министерството, да бъде започнато лечение, да бъдат контролирани", каза д-р Дачев.

Затова на входа има доброволци, които помагат да се прецизират кои са по-тежките случаи.

Ивайло Ангелов се занимава с програмиране, но решил че има време и да помогне. Казва, че не се притеснява за здравето си, защото е добре екипиран.

"Ако е по-тежък случаят – изчакват тук. И ако има възможност при някой лекар да преминат, ги изпращаме там. Отделно – дезинфекцираме... мерим температура", сподели Ивайло Ангелов.

"Страхотен екип от доброволци събрахме. На портала двама от тях всеки ден от 8 сутринта до 2 след обяд регулират потока от хора, успокояват ги, насочват ги, обясняват с човешки думи. Имаме помощ от стажанти. Безценна, бих казал, помощ от много добре работещи младежи. Който не иска нещо да направи, намира оправдание. А който иска – намира начин да го направи", каза още д-р Светослав Дачев – управител на Белодробната болница в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вече втори ден вали. Мъжа ми е в депресия, стои и гледа през прозореца. Ако не спре да вали, ще трябва да го пусна вътре...

Харесай Дунавмост във Фейсбук