ЕК наказва България заради отстъпката от 0,25 лева за литър гориво

3
Определената отстъпка за гориво от 0,25 лева за литър противоречи на разпоредбите за вътрешния пазар в ЕС
Определената отстъпка за гориво от 0,25 лева за литър противоречи на разпоредбите за вътрешния пазар в ЕС

Определената отстъпка за гориво от 0,25 лева за литър противоречи на разпоредбите за вътрешния пазар в ЕС

Европейската комисия призовава България да приведе схемата си за обезщетяване на потребителите на горива в съответствие с правилата за свободно движение и принципа на недискриминация. Срещу нашата страна се открива наказателна процедура за въвеждането на мерки, които противоречат на разпоредбите за вътрешния пазар в ЕС, съобщи БТА.

"България въведе схема за обезщетенията, с които се намалява крайната цена на горивата, само за собствениците на превозни средства, регистрирани в страната. Схемата предвиждаше ползвателите на превозни средства, мотоциклети и мотори, регистрирани в България, да имат право на по-ниски цени на горивата. Компенсацията водеше до намаляване на цената на горивото с 0,25 лв. за литър. Намалението не важи за автомобили, които не са регистрирани в България. Следователно тази мярка е силно дискриминационна и несъразмерна", пише в съобщението на ЕК.

"ЕК изисква от българските власти да спазват принципите за свободно движение на стоки и хора и за недискриминация спрямо гражданите на ЕС. Осигуряването на правилното действие на единния пазар е от особено значение и основно средство за преодоляване на разрушителните икономически ефекти от руското нахлуване в Украйна", се допълва в съобщението.

България разполага с два месеца, за да отговори на опасенията, изразени от ЕК, а в противен случай комисията допълва, че може да продължи с наказателната процедура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Desislav
    🤣🤣🤣
  • 2
    7
    Майка
    ЕК, не се ли възмущава ,от пенсии,заплати,цени,услуги,здравеопазване,образование и тнт, само това ли ни е кусура?
  • 5
    6
    до 4
    Приятел, в Унгария живеят хора , а не мърши както са ни определили Вазов и Славейков.
  • 16
    5
    ЕК да го духат!
    ЕК нека първо да дава и на България европейската пенсия и заплата, за да се изравни стандарта с този на ЕС, вместо само да се чуди как да санкционира българите и да им прибира жълтите стотинки.
  • 9
    4
    ...
    някой ми ползва никнейма, но щом е евроскептичен - може. Та, да попитам, и срещу Унгария ли ще има такава процедура, защото там бяха с две цени допреди две седмици по бензиностанциите? Унгарските рег. номера зареждаха по доста добра цена срещу представен унгарски талон на касата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари