Едва трима премиери уважиха срещата на НАТО по покана на Кирил Петков

3
Балканите имат потенциал да се превърнат в най-бързо развиващия се регион, заяви на нея Кирил Петков
Балканите имат потенциал да се превърнат в най-бързо развиващия се регион, заяви на нея Кирил Петков

Балканите имат потенциал да се превърнат в най-бързо развиващия се регион

Обявената за среща на страните-членки на НАТО в Югоизточна Европа в София, беше уважена само от още три страни. В резиденция Бояна. се появиха премиерите на Румъния, С. Македония и Черна гора – Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич. Напомняме, че събитието е по инициатива на българския министър-председател Кирил Петков.

Балканите имат потенциал да се превърнат в най-бързо развиващия се регион. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си с премиерите на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа. Петков подчерта, че в ситуация на война е от огромно значение страните на Балканите да имат координация, да работят за трансгранично сътрудничество, за икономическо сближаване и за синергия в отбранителните си способности.

Министър-председателят акцентира върху свързаността по оста север – юг и Коридор номер 8, които са ключови не само за икономическото развитие, но и за мобилността в сферата на отбраната. Петков отбеляза също значението на енергийната независимост и съществената роля на втечнения газ и възобновяемите енергийни източници, съобщиха от Министерски съвет.

По отношение на тежката геополитическа ситуация, породена от войната в Украйна, българският министър-председател очерта няколко ключови момента – продоволствената сигурност на региона, нуждата от солидарност при справянето с бежанската вълна, както и готовността да се помогне за възстановяването на Украйна. Не на последно място, премиерът определи и битката с корупцията. Тя често се превръща в инструмент, който се използва от Руската федерация за влияние в региона.

Кирил Петков обяви, че днес с хуманитарен полет от Русия се завръщат 64 наши сънародници. Връща се включително посланикът ни в Руската федерация, като премиерът Петков изрази очакване същото да направят и от руска страна по отношение на техния посланик у нас.

Министър-председателят на Румъния Николае Чука отбеляза, че нахлуването на Русия в Украйна пряко засяга сигурността на Югоизточна Европа, затова сътрудничеството в региона е задължително.

Министър-председателят на Черна гора Здравко Кривокапич изрази благодарност към българския премиер за домакинството. Трябва да оставим миналото зад нас, да мислим за бъдещето, за развитието, както и за политиките, които ще осигурят по-добър стандарт за нашите граждани, каза още Кривокапич. Черногорският премиер специално отбеляза приноса на гражданите на Румъния и България, оказали помощ на многобройните мигранти, дошли от Украйна.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви: „Тази война създаде нова реалност в живота ни във всичките му аспекти, най-вече по отношение на необходимостта да се координират усилията в производството на храни, доставките и производството на енергия, както и в сферата на отбраната“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    5
    Никола
    Явно на Кире му вмениха, по рано поставената задача на Бойче,да го играе обединител на Балканите! Той оправи всичко в България,сега ще оправя и Балканите! Простотията нема край!
  • 8
    4
    балканец
    Балканските държави са 12 на брой. Значи на срещата са 33 %.
  • 10
    3
    Да ти сЕра на Харварда
    Бе кой го бръсне тоя за слива? Да си ходи у Канадата и да не ни излага поне пред комшиите!
  • 8
    2
    Нели КОЛЕВА
    На тази среща виждам знаково отсъствие-Гърция и Туция,дори Сърбия.Петков трябва да обясни тази липса.Нека премиерът да не дава непоискани съвети.Препоръката ми към него е да говори по-добър български език и да не употребява клишета.Така всички ще разберем правилно мислите му.
  • 13
    1
    русенец
    Кирчо, Кирчо, май никой не те ебава и от партньорите, а? Хайде да се разкараш и да отидеш да помагаш на жена си в сладкарничката, че изнемогва, а и така най-сетне ще бъдеш полезен.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари