Едно добро начало за кабинета на Кирил Петков

0
Екип от дългогодишни политици и млади, сега влизащи в политиката специалисти, коментира Любомир Аламанов
Екип от дългогодишни политици и млади, сега влизащи в политиката специалисти, коментира Любомир Аламанов

Кирил Петков представи състава на новия кабинет, който се очаква да бъде гласуван до дни

Няколко неща, които ми направиха впечатление на пръв поглед:

- Четворна коалиция, сложна за координация. Партиите разбраха, че всяка проява на прекалено его ще е пагубна за политическото им бъдеще.

- Екип от дългогодишни политици и млади, сега влизащи в политиката специалисти. Ако се сработят добре и използват позитивите на двете групи, може да се получи добра комбинация.

- Размествания на ресори, отговорности и агенции. Някои от тях звучат логично, други са леко екзотични. Ако се вложи ум и сърце, може да се променят нещата към по-добра организация на управлението.

- Силна заявка за нулева корупция. Да видим как ще реагират при първите сигнали. Ще е симптоматично.

- Огромна нужда от комуникация на няколко нива. Вътре в правителството, между коалиционните партньори, на самите партии и техните избиратели, към масовата публика по много изключително важни теми. Дано да сформират силен комуникационен екип. Не за фукане пред медиите с всеки подравнен километър, а за истински стратегически информационни кампании.

- Има някои личности, чиято кандидатура е дискутабилна, както е модерно да се казва. Особено представителите на БСП. Доста има да се поработи, за да демонстрират реформаторско мислене. Но Нинова трябва да е наясно, че ако направи номер и бламира усилията на половината политическо пространство, това ще приключи кариерата й изумително бързо.

- Много предизвикателства пред държавата, изискващи незабавни действия.

- Много затлачени проблеми и липса на реформи от последните 12 години безвремие. Изискващи смелост в решенията и мъдрост за управление на ресурсите.

Като цяло, едно добро начало. Ако работят също толкова усърдно, както досега, може и да изкарат пълен мандат.

И една препоръка. Не само проектите за медийно финансиране трябва да са публични. А всички проекти, които са финансирани от държавата или с европейски средства, т.е. от данъците на европейските граждани, трябва да са публични. За да се знае как се харчат парите ни. Всичко трябва да е достъпно за всеки. Никаква търговска тайна. Щом някой иска да взима пари от държавата, от нашите данъци, то трябва да е готов всяка страница, всеки ред, всяка стотинка да бъде публикувана за всички. Корупцията се крие в тайните.

И да, липсата на нормална комуникация ражда чудовища. Да не се забравя.

Чакаме гласуването. И да вървим към нормализация на живота.

Любомир Аламанов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари