Едни заработват 5 милиона за нула време, други чакат 450 лева половин година

1
Хиляди българи продължават да търпят издевателства в системата на ТЕЛК и НЕЛК
Хиляди българи продължават да търпят издевателства в системата на ТЕЛК и НЕЛК Снимка: Dunavmost

В системата за подкрепа на хората с увреждания в съкратени срокове се движат само измамите

В дни на нескончаеми трагедии, каквито са нашите напоследък, едно пътувало три месеца писмо не може да произведе голяма новина. Но това писмо заслужава внимание, защото е нагледен пример за издевателствата, които хиляди българи продължават да търпят в системата на ТЕЛК и НЕЛК половин година след въвеждането на най-значимите облекчения в нея от години, отбелязва Диляна Димитрова във вестник СЕГА.

Тези хора са ежедневното доказателство, че няма съкратен срок, който да не може да бъде удължен многократно, и няма ниво на обществена нетърпимост, което да убеди чиновника, че не е наместник на Господ.

Наказанието е само за коректните потребители на системата. За некоректните тя е щедра и пъргава.

Въпросното писмо - с решение за преосвидетелстване на дете с генетичен сърдечен проблем, пътува три месеца от НЕЛК до НОИ - разстояние, което се взема за 13 минути с кола, за 16 минути с градски транспорт и за 32 минути пеш. На третия месец бащата на детето се осмелява да потърси БНР, а в репортажа на радиото се чуват много обяснения, но нито едно не дава отговор на въпроса защо след толкова години усилия да въведем служебния обмен на информация, той все още изглежда като да разчита на пощенски гълъб. Става обаче безмилостно ясно, че когато едно нещо не пристигне по служебен път, то получателят му трябва да си го изиска. Но откъде получателите - в случая НОИ и Агенцията за социално подпомагане, да знаят, че чакат писмо? Как откъде, от потърпевшия гражданин, който трябва винаги да е готов да жертва време, нерви и енергия, за да влезе в ролята на катализатор на служебния обмен. Със съответните грубости и унижения, които съпровождат обикалянето на гишета и звъненето на телефони за справки, особено когато телефонът е само един за цялата страна.

Все още пътуващото писмо далеч не изчерпва битките в ежедневието на семейството от репортажа. "Не дай, Боже, ако нещо се случи с мен и със съпругата ми, това дете на 16 години трябва по някакъв начин да си купува нужните лекарства. Ако ние не можем да ги осигурим и той не получава пари от държавата, какво се случва с него", пита бащата. Техният случай е един от тези, които въпреки всички промени, остават с абсурдни изисквания за преосвидетелстване.

"Защо трябва през 3 години ние да се заливаме в бумащина и да обикаляме какви ли не болници за какви ли не изследвания, от които няма никакъв смисъл, за да получиш гавра", пита човекът. И разказва как родителите носят на ръце малки деца, получили инфаркт или инсулт, за да бъдат преосвидетелствани, въпреки че състоянието им никога няма да се подобри. Понеже естествено чиновниците нямат време да посещават тези тежки случаи на място или пък да им осигурят специализиран превоз до могъщите ТЕЛК.

А пък семейството от репортажа е едно от много в същата ситуация. И трите месеца са само един от много срокове в системата. ТЕЛК например имат седем работни дни да ви изпратят експертното решение по пощата, ако не са ви го дали веднага на място. Има четири месеца, в които НОИ трябва да се произнесе по заявление за инвалидна пенсия след преосвидетелстване. Има един мистериозен печат, за който човек трябва да се върне в регионалната картотека 30 дни след издаването на експертното решение. И т.н., и т.н.

Ето как изглежда ситуацията в един от форумите за хора с увреждания във "Фейсбук":

"8 месеца без пари."

"Аз бях също така, от септември 2022 до април 2023."

"Да, така е, при мен беше добре, че живея с родителите си, иначе щях да съм умрял от глад и студ."

"Аз също спазих срока от три месеца и от 4 април още чакам".

"Да, но някъде става и по-бързо. 4 месеца е крайния срок, когато вече трябва да ги безпокоите, ако не "идват" пенсиите".

А сега да погледнем на същите осем месеца в системата, но за друга категория нейни потребители - група лекари от Пловдив и Велико Търново. Те очакват на нисък старт втората голяма промяна в медицинската експертиза от миналата година - преминаването на отпускането на помощни средства от АСП към НЗОК и електронизацията на процеса. С фиктивен медицински център, в който са регистрирани четири специализирани лекарски консултативни комисии и чийто управител е също собственик на магазини и фирми за продажба на помощни средства, групата започва да действа още при влизането в сила на промените - юли 2022 г. През април случайна анкета на РЗИ попада на трима пациенти, които не само не знаят доволни ли са от получените изделия, а не подозират, че трябва да са ги получили. Тогава става ясно, че медицинският център е успял да извади на конвейр 8007 протокола за 5 млн. лв. за отпускане на помощни средства.

Когато от прокуратурата и МВР оповестиха детайли от разследването си на разбитата схема, пациентски организации коментираха, че добре познават въпросния център - един от много, които осигуряват с публичен ресурс ортопедични обувки за хора с увредено стъпало. Ортопедичните обувки са едно от най-малките и най-ползваните помощни средства и спокойно могат да бъдат емблема на всичко, което не е наред с тази "услуга" у нас. "Обувките пристигат в едни зелени кашончета масово от Турция, нямат нищо общо с ортопедичните обувки", казва пред Нова телевизия Павлина Григорова от пациентска организация за въпросния център.

Такива отзиви ще намерите и за инвалидните колички, които у нас само осакатяват допълнително хората, вместо да ги пренасят удобно от едно място на друго, и за протезите, които човек трябва да си доплати, и за слуховите апарати, които не стават.

В бюджет 2023 за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия са предвидени 38 млн. лв. трансфер от държавата към НЗОК. Сумата е същата като през 2022 г. и това беше предмет на дебати при обсъждането на здравния бюджет в надзорния съвет на касата. "Тук може би ще има някакъв риск, тъй като до края на септември ще влезе в сила разширяване на списъка на помощните средства, които ще се заплащат", предупреждава зам. здравният министър проф. Илко Гетов.

"38 млн. лв. са от няколко години. Списъкът, по който работи касата, е от 2008 г. и той не е актуализиран. До миналата година ние всеки месец превеждахме около 2 до 3 млн. лв. и не можеха да се достигнат тези 38 млн. лв.", обяснява тогава и.д. управител на касата Йорданка Пенкова. "Правилно ли разбрах, че ние не достигаме тавана на тези 38 млн. лв. и те не могат да се изхарчат", пита председателят на надзорния съвет доц. Михаил Околийски, който също е зам.-министър. "Докато не беше при нас, не се изхарчваха. Но сега с темповете, с които вървим, аз мисля, че ще ги достигнем. И понеже ни е нова дейност, и набързо трябваше да се случат някои неща, има пропуски по договарянето и по отношение на отпускането, и на изпълнението. Включително има разследване на някои медицински центрове, които правят ЛКК комисии. Затова сме подготвили допълнително споразумение към търговците, за да засилим малко контрола", отвръща Пенкова.

"Наистина от 2008 г. списъкът с тези изделия не е актуализиран. И към асоциацията има много оплаквания от некачественото снабдяване с тези изделия, защото цените са ниски, няма интерес. Например някакъв комбиниран стол, който е за тоалетна на пълни инвалиди за къпане, струва около 200 лв., който е демоде и хората не го искат. Оплакват се хора във връзка с протези и разни други неща, които са некачествени или не се финансират тези, които са най-новите технологии, а още се занимаваме с протези, които са от преди 20 години и т.н.", обяснява и Пламен Таушанов от Българска асоциация за закрила на пациентите. Датата е 29 юни.

Изводът - в този си вид помощните средства са в помощ само на хората със зелените кашончета и фалшивите маратонки от Турция. За пациентите остава, както винаги, да платят от джоба си. И да си отварят очите на четири да не се окажат пешка в нечия голяма и бърза игра на здравни милиони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари