Една мръсна истина, която съществува в прокуратурата

0
Следователят Бойко Атанасов: Има дела срещу министри и мистър председател
Следователят Бойко Атанасов: Има дела срещу министри и мистър председател

Спецпрокуратурата "смачка" данни за престъпление на кмета на Царево

Добре мотивирано прокурорско становище, че кметът на Царево е извършил престъпление по служба, е смачкано в Специализираната прокуратура.

Така „Царевският Тръмп“ и кмет на ГЕРБ е избягнал наказателно преследване въпреки очевидните и надлежно документирани данни, които го уличават.

Неудобна преписка в прокурорски пинг-понг.

Повече от шест месеца Бургаска окръжна прокуратура, Специализираната прокуратура и ВКП са си прехвърляли неудобната за властта проверка, според която кметът на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) е извършил стопански престъпления в полза на наемателя на Къмпинг „Делфин“ – установи Биволъ. Заради променената подсъдност на кметовете, която вече е от ресора на Специализирана прокуратура, Окръжна прокуратура – Бургас не иска да се занимава с преписката и я праща в София, но оттам я връщат.

Следва сезиране на ВКП, която нарежда на бургаските прокурори да изготвят мотивирано становище. Такова е изготвено от прокурор Маринчев (виж тук), който пише:

В хода на проверката по преписката са установени конкретни сигнали, твърдения и данни за извършени престъпления от общ характер – по чл. 323а от НК – от страна на представители на ТЙВА ИНТЕРНЕШАНАЛ ЕООД и по чл. 219 от НК и чл. 221 от НК – от страна на Георги Лапчев – кмет на община Царево – пише в своето постановление прокурор Маринчев.

Става дума за това, че Георги Лапчев е допуснал самоуправство върху общинска земя – пасище, от страна на наемателя на къмпинг „Делфин“. Последният се прослави с незаконно строителство в Парк Странджа и гонения срещу нудистите, подкрепяни и от общинската администрация и местната полиция.

За престъпленията, цитирани от прокурор Маринчев, законодателят предвижда до 3 години затвор. По преписката са събрани неоспорими документални доказателства и по всичко изглежда, че Лапчев ще се сдобие с обвинение, но това не се случва.

След продължителния институционален пинг-понг, преписката най-сетне „каца“ на бюрото на прокурор Пл. Петров от Специализираната прокуратура. С постановение от 2 февруари 2018 г. той решава, че царевския кмет не е извършил престъпление и отказва да повдигне срещу него досъдебно производство.

Из постановлението на прокурор Пл. Петров от Специализирана прокуратура.

Прокурор Петров се мотивира с издадени от Лапчев наказателни постановления и предприети действия срещу наемателя на плажа, които обаче не са конкретно цитирани. Към момента на образуването на преписката срещу Лапчев такива действия и постановления няма, сочи постановлението на Oкръжна прокуратура – Бургас.

Излиза, че Лапчев се е активирал след като прокурорите вече са го притиснали да дава писмени обяснения. Това няма как да отмени факта, че в продължение на месеци Лапчев е осъществявал състава на стопанските престъпления, в които е уличен.

Из постановлението на прокурор Маринчев от Окръжна прокуратура – Бургас.

Става ясно, че Специализираната прокуратура изцяло е игнорирала документите, които недвусмислено сочат, че Георги Лапчев е пренебрегнал няколко констатации на РИОСВ за незаконно строителство върху общинския имот, не е предприел нищо, за да го спре и дори въпреки писмата на РИОСВ е съгласувал право на преминаване през имота.

В крайна сметка всички данни, уличаващи Лапчев в безстопанственост, са отишли в „кръглата папка“ на Специализираната прокуратура, а герберският кмет излиза от проверката чист като сълза и едва ли не борец за законност.

СпецШпицКоманда продължава да обслужва властта

Историята с неслучилото се обвинение на Лапчев е особено многозначителна на фона на задаващия се доклад на европейския мониторинг на съдебната ни система и напъните на прокуратурата да демонстрира активност срещу корупцията по високите етажи на властта.

Става ясно, че точно Специализираната прокуратура се грижи да има недосегаеми за правосъдието политически лица. Това повтаря модела на „шпицкомандата на Цацаров“, която пази гърба на управляващите и атакува по тяхна поръчка неудобните.

За „шпицкомандата“ в структурите на прокуратурата заговори следователят Бойко Атанасов в серия интервюта пред Биволъ (виж тук, тук и тук). Той разкри технологията на “прокуратурата-бухалка”, лично контролирана от Сотир Цацаров чрез специална група доверени прокурори и следователи в СГП. При тях отиват всички важни дела за политическа корупция и престъпления във висшите сфери на властта. Делата се водят срещу неизвестни извършители и стоят на трупчета, но се възобновяват когато трябва да се окаже политически натиск.

След разкритията на Бойко Атанасов, настъпи „реорганизация“, като „шпицкомандата“ се премести от СГП в новосформираната Специализирана прокуратура, където се гледат делата срещу овластените. Като нейно острие действа и новосформираната КПКОНПИ, оглавена от прокурора Пламен Димитров. Той „заслужи доверие“ с това, че пропусна да види данни за корупция с участието на премиера Бойко Борисов в преписката „Мишо Бирата“.

Източник: Биволъ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари