Една дума описва 12-годишното управление на Борисов: РЕКЕТ

1
Изнудване, натиск да се играе по правилата на силните, шантажи, отнемане на бизнес, насилие, бой с институции бухалки, подаръци за властта с форма на кюлчета
Изнудване, натиск да се играе по правилата на силните, шантажи, отнемане на бизнес, насилие, бой с институции бухалки, подаръци за властта с форма на кюлчета Снимка: БГНЕС / Архив

Третият кабинет на Бойко Борисов сдаде властта - с циркове, криеница и скърцане на зъби

Това е първият напълно завършен мандат на Борисов от общо три опита за последните 12 години. И в цялата Епоха ББ, особено в края на този измъчен мандат, най-ярко изпъква думата рекет, пише СЕГА.

Едри бизнесмени един след друг излизат и разказват за ужасяващи практики в упражняването на властта - изнудване, натиск да се играе по правилата на силните, шантажи, отнемане на бизнес, насилие, бой с институции бухалки, подаръци за властта с форма на кюлчета, купюри и момичета с бързо ликвидна интимност...

Разбира се, всичко това е трудно да се верифицира - много от твърденията на многострадалните бизнесмени звучат съмнително, някои са лесно опровержими, други бяха отречени от жертвите.

Например бизнесменът Илчовски твърди, че на нещо като специална мутренска церемония му показвали записи с жестоко малтретиране на бизнесмена Миню Стайков в ареста. Това се правело за назидание и предупреждение, за размисъл - по чии правила предпочиташ да играеш! Както се казва в свещените книги - тук има много поука за разсъдливите.

Миню Стайков обаче отрече - каза дословно, че нямал бил сестра. Адвокатката му се изрази почти изкуствоведски - заяви, че доверителят ѝ “не е участвал в клипове, волно или неволно”. Миню Стайков пък пожела на питащите да намерят клипа, което значи, че или такъв не съществува, или Стайков не желае обсъжда такъв вид травми.

Извън живописните детайли, основният стълб на мутроикономиката, са т.нар. отчисления или кеш-бек (ресто). За да развиваш какъвто и да е бизнес в нашата мутроикономика, трябва да помагаш финансово на управляващата партия с нейните присъдружни охранители и братовчеди - трябва да помагаш с хора, стоки и капитали.

Трябва да имаш хора в услуга на властимащите - антроположки, мисирки и хора с умения на хетера, като Мата Хари, която за беда на Борисов е получила от някого и задачи по фото- и видеодокументиране на чекмеджета и тулуп.

Мата Хари остава една от големите загадки на кабинета Борисов 3. Борисов заяви, че знае коя е, Илчовски твърди, че знае коя е, НСО знаят коя е - но прокуратурата свенливо не се интересува от личността на тази храбра жена. Велика тайна е по чия поръчка тя е правила снимките на пачките и еротиката в спалнята на бившия премиер? След като е пратена като подарък на Борисов от приближен нему бизнесмен, както твърди Илчовски, коя е невидимата сила, която е добавила към задачите на сексуалистката и тази рискована част - да снима притежавани от Борисов или аранжирани от нея пачки в чекмеджето му? Това е задача с повишена трудност, страхотен риск, сложен фактически и мутрогенически състав!

На всички тези въпроси би могла да даде някакви отговори самата Мата Хари, дано да е жива и здрава. Но като не знаем коя е тя, дори не можем да я споменаваме с истинското ѝ име в молитвите и пожеланията си.

Всички тези въпроси без отговор са част от тайнството на рекета. Някои неща си остават неизповедими, защото в тая игра никой не е безукорно чист, а в един момент простото човешко оцеляване става приоритет.

Тайната на Мата Хари е тайна за рекета и срещу самия Борисов.

Тук вече идват и философско-етичните въпроси - да рекетираш рекетьор, това етично ли е, морално ли е, за доброто на обществото ли е? А де! Може и да е за добро.

Дисидентите на комунистическия режим произлизаха от партийните среди. Това бяха хора, които се бореха с извращенията на системата, познавайки същата система отвътре. Книгата “Фашизмът” на Желю Желев, която разобличава тоталитарната държава, е написана от марксистки позиции. Не можеш да се бориш с една система, без да си я видял отвътре.

Затова във всяка война и всяка продължителна борба се получава нещо като осмоза - страните се бият и опознават взаимно, което малко или много ги прави подобни една на друга.

Реконкистата на испанците трае седем века, в които те непрекъснато се дърмонят с арабите, но научават от тях такива полезни науки и изкуства като математика, архитектура, философия и т.н.

И нашите национални борби с османската власт са нещо подобно. Ако обърнете внимание на възрожденската литература, най-лютите българонационалисти използват най-много турцизми в писанията си.

Навремето и Бойко Борисов се издигна на крилете на тоя мит - човекът, който познава мутризма отвътре, идва, за да ни отърве от тая напаст.

Е, дойде, поигра си, организира мутренския живот по своите разбирания, не ни отърва хептен от това отрицателно явление. И дори май го засили, издигайки рекета до нивата от 90-те години, но в несравними мащаби и обороти, защото в България вече има и немалко европейски пари. А държавата под неговото управление рекет - или въпреки него - все пак се развиваше и вървеше напред с някакви стъпки.

Предстои да видим дали мъдрият народ иска още от същото - тия избори, дето идат, ще са още по-сложни от предишните!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари