Единственият в България бипланов ангиограф започва да работи в болница "Св.Иван Рилски"

0
"С помощта на този апарат може много успешно да се лекува острият мозъчен инсулт", каза доц. Станимир Сираков
"С помощта на този апарат може много успешно да се лекува острият мозъчен инсулт", каза доц. Станимир Сираков Снимка: Lupa.bg

"Единственият в България бипланов ангиограф започва да работи в столичната болница "СВ.Иван Рилски"

Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който присъства на откриването на апаратурата. "Този апарат е и единственият на Балканския полуостров", каза още той и посочи, че в ЕС те са 80, а в света - 250, информира БТА.  

Апаратът позволява да се лекуват пациенти с мозъчно-съдови заболявания. Средствата са осигурени изцяло от Министерството на здравеопазването.

"С такъв ангиограф може да се помогне на повече от 500 пациенти", допълни още министър Ангелов. По думите му МЗ ще преследва целта да се осигурят средства и да се купят фантоми, на които да могат да се обучат и други специалисти от страната.

"С помощта на този апарат може много успешно да се лекува острият мозъчен инсулт", каза доц. Станимир Сираков, ръководител на Център по мозъчно-съдови заболявания в лечебното заведение. Също така степента на облъчването от него за лекарите и за пациентите е изключително ниско, подчерта лекарят.

"В над 80 на сто от пациентите ни успяваме да ги върнем към нормалното им ежедневие", посочи доц. Сираков. "Вече можем да третираме и най-сложните случаи на мозъчно-съдови заболявания", добави той.

Стойността на ангиографа е 2.4 млн.лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари