Единият машинист за постоянно в ареста заради Хитрино

0
Съжалявам за това, което се случи. Не съм имал намерение да се укривам
Съжалявам за това, което се случи. Не съм имал намерение да се укривам

Шуменският окръжен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение – арест, за Димитър Михнев, единият от машинистите на товарния влак, който дерайлира в Хитрино.

„Съжалявам за това, което се случи. Не съм имал намерение да се укривам“, заяви пред съда 40-годишният мъж.

До момента са събрани 20 тома доказателствен материал, технически експертизи, свидетелски показания. Като причина за инцидента прокуратурата посочи двойно по-високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата – 78 километра в час вместо 40 километра. Машинистът не се е съобразил и със светлинната сигнализация. Седем жертви взе катастрофата в Хитрино, 26 са пострадалите, две деца останаха сираци, наложи се цялото село да бъде евакуирано, пише 168 часа.

Доброволци влязоха в селото, за да се включат в акцията по разчистване и възстановяване на Хитрино.

Михнев, заедно с друг от машинистите – Радослав Пенков, са в най-модерния арест в страната. Заедно са в една килия в Областна служба „Изпълнение на наказанията и пробация“ в Шумен – най-новият в страната, за чието изграждане Кралство Норвегия отпусна 2.7 милиона евро.

Машинистите са при нас. Настанени са с разпореждане на прокурор. И са на разположение на наблюдаващия прокурор за разпити по всяко време“, заяви за „168 часа“ главен инспектор Иван Петков, началник на ареста и пробационната служба. Той имал информация, че машинистите са с чисто криминално минало. За първи път били контингент на прокуратурата.

„Момчетата се държат нормално. Не са ми създавали главоболия. И вярвам, че ще бъде така, докато са при нас“, каза още Петков. Той уточни, че машинистите не били при строг режим, тъй като при създаването на ареста не било предвидено категоризиране на килиите. Правилата за всички арестанти важели и за най-новите обитатели на лукзозния арест. Още при постъпването си Михнев и Пенков получили списък с книгите от библиотеката, които могат да четат. Те сами си избирали какво предпочитат.

Окръжна прокуратура Шумен обвини двамата за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на управление на подвижен железопътен състав, от което е настъпила смърт на повече от едно лице. Пазят мълчание обаче по случая с дерайлиралата композиция.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни пред „168 часа“, че машинистите са докарани в шуменския арест след престой в Център за психично здраве в Русе. Те сами били потърсили специализирана помощ. „Освен на двамата машинисти предстои да бъдат повдигнати обвинения и на други лица“, заяви Арнаудова. Засега не се знаело дали и третият локомотивен машинист ще бъде привлечен като обвиняем. Причината е, че той бил в задния локомотив и не е имал възможност да повлияе на скоростта, с която е летял влакът.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари