Един от спрените реактори на АЕЦ "Запорожие" е включен

0
Централата беше изключена от украинската мрежа за първи път в историята си в четвъртък
Централата беше изключена от украинската мрежа за първи път в историята си в четвъртък Снимка: Getty Images

Един от спрените реактори на АЕЦ "Запорожие" е включен

Украйна съобщи, че Запорожката атомна централа отново произвежда електроенергия след опасното прекъсване и обстрелите, за които Киев обвинява руските военни.

Според руската страна жителите на близкия до станцията град Енергодар са призовали Международната агенция за атомна енергия да принуди украинските войски да спрат ударите в района.

Един от спрените реактори на Запорожката атомна станция е включен към електропреносната мрежа, съобщиха вчера от украинския оператор "Енергоатом" и увериха, че няма проблем с работата на оборудването и системите за сигурност, предава БНР.

Първото в историята пълно изключване на най-голямата АЕЦ в Европа от енергийната мрежа се дължи на повредени делекопроводи. То отново предизвика глобална загриженост от ядрен инцидент и поредните обвинения между Москва и Киев, продължаващи седмици наред с основен въпрос кой атакува района на станцията, превзета от руските войски след инвазията.

Вчера отново е имало обстрел - снаряди са попаднали в района на хранилището за радиоактивни изотопи, твърди руската страна.

Администрацията на Енергодар съобщава, че в района на атомната станция ситуацията е критична и жителите на града са подписали открито писмо до ръководството на Международната агенция за атомна енергия да принуди Киев да прекрати ударите.

От своя страна президентът Володимир Зеленски призова международните организации да принудят руските военни да напуснат територията на Запорожката АЕЦ. Вашингтон настоя Русия да приеме въвеждане на демилитаризирана зона около обекта.

Следващата седмица там е планирана мисия на Международната агенция за атомна енергия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари