Един безработен = 32 хиляди лева

0
През миналата година от държавния бюджет са били заделени над 55 млн. лева по мерки за заетост
През миналата година от държавния бюджет са били заделени над 55 млн. лева по мерки за заетост

31 730 лева е цената, която през 2015 г. е платил бюджетът, за да бъде намерена постоянна работа на един безработен.

Това показват данни за изпълнението на Националния план по заетостта за миналата година, предоставени от Агенцията по заетостта на “24 часа”.

През миналата година от държавния бюджет са били заделени над 55 млн. лева по мерки за заетост.

По тях са били субсидирани работни места за общо 2634 безработни.

От тях обаче само 1756 души са останали на работа за срок, който поне е равен на субсидирания от бюджета, съобщиха от Агенцията по заетостта. Това означава, че ефективността на програмата е около 66%, или това е делът на работните места, които се оказват истински.

Реално насочените за субсидия на един безработен средства са многократно по-малко. През миналата година субсидията е била в размер на 300 лв. за наемане на безработен с начално или средно образование и 380 лв. за висшист. Работодателят е трябвало да осигури останалата сума, така че заплатата на новия му служител да е равна на минималния осигурителен праг за съответната длъжност. Това означава, че при субсидирана заетост от 12 месеца директно насочената от бюджета сума за един безработен е 3600 лв. за човек с начално или средно образование и 4560 лв. за висшист. Тоест пряко на бюджета разкритите постоянни 1756 работни места са стрували най-много 8 млн. лв.

Ниската ефективност на програмите за заетост обаче прави цената на едно истинско работно място десетократно по-висока от счетоводната.

Статистически за миналата година от държавния бюджет е субсидирана заетостта на общо 27 468 безработни. От тях обаче включени в програмите са 14 985 души, а останалите са финансирани по мерки, които са били започнати през 2014 г. Още 24 357 души са били финансирани по програми за преквалификация и осигуряване на заетост, други 3111 безработни - по различни насърчителни мерки. За всички тези хора обаче все още няма данни дали са успели да си намерят постоянна работа, или отново са се върнали в бюрата по труда като безработни.

За първите три месеца на тази година Агенцията по заетостта вече е успяла да изхарчи почти 8,3 млн. лв., за да субсидира разкриването на работни места. Средствата са отишли, за да тръгнат на работа 6123 души, а 5562-ма ще преминат и обучение, и заетост, сочат предоставените на “24 часа” данни.

Освен изхарчените от бюджета пари, агенцията е насочила към субсидиране на работни места и 58 млн. лева от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

28 млн. лв. до момента са раздадени на бизнеса за субсидиране на работни места за младежи до 29-годишна възраст по схемата “Нова възможност за младежка заетост”. При нея се финансират стажуване и обучение чрез работа на млади хора. Вече са сключени 4544 договора на стойност над 28 млн. лв. Отчитат се включени в заетост 7732 безработни младежи. От тях 1400 души са завършили обучение и са останали на работа в същата фирма. Не можело обаче все още да се изчисли ефективността, защото мерките по схемата не били приключили и не всички младежи са завършили обучението си и са започнали работа, обясниха от агенцията.

32 млн. лв. пък е стойността на договорите за субсидирана заетост по схемата “Обучение и заетост на младите хора”. При нея се субсидират работни места за неграмотни младежи, такива, престояли без работа повече от 12 месеца, или регистрирали се като безработни, след като държавата ги е открила по схемите за активизация на обезкуражените безработни.
 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари