"Джонсън и Джонсън" възобновява доставките на ваксини за Европа

0
Миналата седмица американските регулатори спряха временно ваксината
Миналата седмица американските регулатори спряха временно ваксината Снимка: БТА

Миналата седмица американските регулатори спряха временно ваксината

Компанията "Джонсън и Джонсън" заяви, че ще възобнови доставките на ваксината си срещу КОВИД-19 за Европа, след като европейският лекарствен регулатор посочи, че ползите от препарата надвишават риска от много редки, потенциално летални тромби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано днес европейският здравен регулатор, Европейската агенция по лекарствата, препоръча към листовката на ваксината да бъде добавено предупреждение за редки тромби с ниски нива на тромбоцитите и добави, че ползите от еднодозовия препарат надвишават рисковете от него.

Миналата седмица американските регулатори спряха временно ваксината на "Джонсън и Джонсън", след като беше съобщено за редки тромби в мозъка с ниски нива на тромбоцитите при шест жени, което накара компанията да забави доставките за Европа.

Компанията заяви, че ще коригира листовките на ваксината, за да предупреди за риска от редкия страничен ефект и да предостави инструкции как да бъде разпознат и лекуван. "Джонсън и Джонсън" заяви, че ще възобнови доставките за Европейския съюз, Норвегия и Исландия.

По-рано днес компанията съобщи, че работи с европейските страни за подновяване на текущите клинични изпитания на ваксината си.

САЩ проучват и още няколко потенциални случая на сериозни странични ефекти освен тези, довели до спирането.

Преди него в Щатите с "Джонсън и Джонсън" бяха ваксинирани близо 8 милиона души.

Компанията посочи, че ще изпълни задълженията си да достави 200 млн. дози в Европа и 100 млн. в САЩ.

"Джонсън и Джонсън" добави, че е отчела 100 млн. долара от продажба на ваксини. Компанията посочи, че ваксината ще бъде достъпна до края на пандемията без печалба.

В петък се очаква да се събере консултативна комисия към Американския център за контрол и превенция на болестите на заседание, посветено на спирането на имунизациите с препарата, след като на заседание миналата седмица отложи издаването на каквито и да било препоръки и поиска повече данни

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

– Снощи баба ме помоли да и направя профил във Фейсбук.
– И?
– Сутринта, като станах на моята стена във Фейса имаше пост „Направих мекички" с 246 лайка...

Харесай Дунавмост във Фейсбук