Джо Байдън: Всички западни демокрации са застрашени, ако се позволи на Путин да победи

1
Президентът на САЩ каза, че ще продължат да снабдяват Украйна с оръжия
Президентът на САЩ каза, че ще продължат да снабдяват Украйна с оръжия Снимка: Джо Байдън / Facebook

Президентът на САЩ каза, че ще продължат да снабдяват Украйна с оръжия

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че всички западни демокрации са застрашени, ако на руския президент Владимир Путин бъде позволено да победи. След като украинският президент Володимир Зеленски посети Белия дом, американският му домакин още веднъж заяви настоятелно, че САЩ трябва да продължат да помагат на Украйна, предаде ДПА.

Руският президент Владимир Путин се надява, че САЩ няма да успеят да предоставят помощ на Украйна, заяви президентът на САЩ Джо Байдън на съвместна пресконференция в Белия дом с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

„Ние трябва да докажем, че той греши“, каза Байдън. „Ако не спрем Путин, той ще продължи“, допълни президентът на САЩ.

Байдън увери Зеленски, че няма да обърне гръб на Украйна, както и че американският народ няма да направи това.

Байдън каза, че САЩ ще продължат да снабдяват Украйна с оръжия и оборудване „толкова дълго, колкото могат“.

Президентът на САЩ обяви помощ от 200 милиона долара, включваща артилерийски системи и за противовъздушна отбрана. Същевременно той предупреди, че „без допълнително финансиране, ние бързо достигаме края на нашите възможности да помогнем на Украйна да отговори на спешните оперативни нужди, които има“.

Байдън, който е от Демократическата партия, предупреди републиканците, че ще направят „коледен подарък“ на Русия, ако не осигурят допълнителна военна помощ за Украйна, съобщава Ройтерс.

В Белия дом Байдън каза на Зеленски: „Ние оставаме на ваша страна“ и посочи, че Конгресът трябва да приеме законодателство, с което да одобри помощта за Украйна.

Зеленски от своя страна каза, че Украйна успява все повече да задоволи собствените си нужди и да зависи по-малко от помощ и подчерта, че успехът на неговата страна срещу Русия има въздействие и върху други европейски държави.

„Благодарение на успехите на Украйна, успехите в отбраната, други европейски държави са в безопасност от руската агресия“, каза Зеленски, цитиран от Ройтерс.

„Имаме за цел да спечелим въздушната битка, да разбием руската доминация във въздуха“ през 2024 г., каза на пресконференцията украинският президент. „Който контролира небето, контролира продължителността на войната“, допълни той.

Зеленски отхвърли всякакви призиви за отстъпване на украинска територия на Русия.

На пресконференцията Байдън каза на Зеленски, че съществуването на Украйна като независима държава е знак за успех. „За вас, да бъдете тук днес, близо две години по-късно, и за Украйна – да е толкова силна и свободна, вече е огромна победа“, каза американският президент, цитиран от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски пътува до Вашингтон, за да поиска средства за войната срещу Русия, но бе приет скептично от ключови законодатели от Републиканската партия. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън каза, че не е съгласен с искането на Байдън за предоставяне на 61,4 млрд. долара на Украйна.

"От исканията на правителството на Байдън излиза, че то настоява за още милиарди долари, които да са без съответния надзор, в чието предназначение няма ясна стратегия за победа, а отговорите, които според мен се дължат на американския народ, липсват", каза Джонсън след срещата с украинския президент.

Някои от републиканците, по-специално приближените на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, се противопоставят на допълнителната помощ за Украйна, като отправят въпроси за целите на войната и за това как се изразходват отпуснатите от САЩ средства.

На 4 декември Белият дом заяви на Конгреса, че след Нова година правителството няма да разполага с повече средства за оръжия за Украйна. От началото на инвазията на Русия през февруари 2022 г. досега Конгресът на САЩ е одобрил отпускането на повече от 110 милиарда долара, но нито един пакет помощи не е получил одобрение, откакто републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари тази година, посочва Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    до 4
    Изключително поласкан съм, че тази „доктрина на Путин“ ни поставя на челно място, редом с Германия и чак след това са разните му там бивши соц. страни. Поне някой да ни оцени.
  • 2
    6
    до 4
    дай линк поне до „евроатлантически ценности“ да се ограмотим какво означават, кои са те?!?
  • 2
    5
    до 4
    я дай линк към тая доктрина, че да се ограмотим, или е строго секретна, само за умнокрасиви?!? ама да не е от рода на ежк, или вероятно, хайли-лайкли!
  • 0
    4
    До 2
    А бе червен глупак ,ти чел ли си нещо друго ,освен "Наръчник на агитатора ''? Знаеш ли какво значи доктрината на Путин за ''Руский Мир " Там влизат всички бивши соц. страни ,начело с Германия и България ! Цяла Русия премина на военни релси ,а според тебе те се готвят да почиват в ''Артек '' ! То бива простотия ,но след като ви спряха парите от Москва ,съвсем оглупяхте и озверяхте !
  • -7
    3
    112
    Не мога да си обясня ,да мислите ,че Русия ще донесе ''НОВОТО'' ! Та те са една обикновена диктатура , почиваща на методите на Сталин и Хитлер ! Ако това ви харесва ,то дерзайте за ония времена ! Но не се надявайте на Путин . Тая попара сме я яли 45 години !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари