Джо Байдън: Украйна няма да получи облекчена процедура за присъединяване към НАТО

1
Изявлението на американския президент идва преди срещата на върха на НАТО другия месец
Изявлението на американския президент идва преди срещата на върха на НАТО другия месец Снимка: Фейсбук

Изявлението на американския президент идва преди срещата на върха на НАТО другия месец

САЩ няма да предприемат специални мерки за присъединяване на Украйна към НАТО, заяви американският президент Джо Байдън, въпреки руската инвазия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Трябва да покрият същите стандарти, (както всички останали). Няма да правим по-облекчени (процедурите)“, каза американският държавен глава пред репортери във военна база край Вашингтон, преди да замине за Пенсилвания, за да произнесе реч там.

Изявлението идва преди срещата на върха на НАТО другия месец.

Тогава се очаква като символичен жест лидерите от алианса да проведат първо заседание на Съвет НАТО-Украйна с украинския президент Володимир Зеленски в литовската столица Вилнюс, обяви вчера генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Срещата ще осигури по-равноправно място на Киев „в консултациите и вземането на решения по въпроси, свързани със сигурността“, заяви Столтенберг.

Но той добави, че на срещата на върха НАТО ще укрепи политическите връзки с Украйна, без на нея да става дума за членство на Киев.

Няма да обсъждаме покана на Вилнюската среща на върха, а как бихме могли да доближим повече Украйна до НАТО“, каза Столтенберг. „Убеден съм, че ще постигнем добро решение и консенсус.

Страни от НАТО от Източна Европа настояха за по-добра пътна карта за Украйна за получаване на членство, но ключови съюзници като САЩ и Германия не проявяват желание да се отива прекалено много отвъд обтекаемото обещание от 2014 г., че Киев един ден ще се присъедини към алианса.

Но германският министър на отбраната Борис Писториус заяви вчера, че е възможно някои изисквания за членство да бъдат облекчени, ако Украйна в крайна сметка бъде готова да влезе в пакта.

Но някои ръководители в НАТО се опасяват, че разширяването на алианса с Украйна ще увеличи опасността от пряк военен сблъсък с Русия.

През април Финландия стана 31-та членка на пакта, а приемането на Швеция беше блокирано от Турция.

Днес Байдън беше помолен да коментира и твърденията на руския президент Владимир Путин, че Москва е разположила ядрено оръжие на територията на съюзника си и съсед Беларус.

Много пъти съм коментирал този въпрос. Това е напълно безотговорно“, каза Байдън пред репортерите.

Коментарът на президента беше в сходен дух с този на държавния секретар Антъни Блинкън, който ден по-рано определи решението на Беларус да приеме оръжията като „провокация“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари