Джо Байдън ще предложи реформи в МВФ на следващата среща на Г-20

1
Промените ще обслужват по-добре нуждите на развиващите се страни
Промените ще обслужват по-добре нуждите на развиващите се страни Снимка: Фейсбук

Промените ще обслужват по-добре нуждите на развиващите се страни

На срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи следващия месец президентът на САЩ Джо Байдън ще настоява за реформи в МВФ и Световната банка, които да обслужват по-добре нуждите на развиващите се страни, съобщи Белият дом, цитиран от БГНЕС.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че двете международни организации трябва да предложат по-добра алтернатива за подкрепа и финансиране на развитието на това, което той нарече "принудително и неустойчиво кредитиране" от страна на Китай чрез инициативата на Пекин "Един пояс, един път".

"Чухме силно и ясно, че държавите искат да увеличим подкрепата си пред лицето на припокриващите се предизвикателства, пред които са изправени", заяви Съливан пред репортери.

По време на срещата на Г-20 Байдън "наистина ще съсредоточи голяма част от енергията си, докато е там, върху модернизирането на многостранните банки за развитие, включително Световната банка и МВФ", каза той.

"Целта е да се гарантира, че банките за развитие предлагат "висококачествени решения с голям ефект" на предизвикателствата, пред които са изправени развиващите се страни", добави Съливан.

Той нарече двете институции "високоефективни и прозрачни", противопоставяйки ги на инициативата на Пекин "Един пояс, един път" - десетилетна програма за разширяване на тежестта на Китай в глобалното развитие, която включва големи инфраструктурни и индустриални заеми за по-бедните страни.

"Предполагам, че Световната банка и МВФ са положителна, позитивна алтернатива на един много по-непрозрачен или принудителен метод" на финансиране на развитието, който Китай предлага", отбеляза американският служител.

САЩ ще прокарат в Ню Делхи предложения, които ще увеличат кредитната мощ на Световната банка и МВФ с около 200 млрд. долара.

Съливан обаче подчерта, че като член на Г-20 и ключов партньор в МВФ и Световната банка Пекин е от основно значение за модернизирането на двете институции.

"Така че нашата подкрепа за Световната банка и МВФ не е насочена срещу Китай", каза той.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност направи коментарите си в момент, когато доминираният от Китай форум на големите нововъзникващи икономики - БРИКС - провежда собствена среща на върха в Южна Африка.

Така наречените държави от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - представляват една четвърт от световната икономика и интересът към присъединяване към клуба рязко нарасна.

"Ние не гледаме на БРИКС като на някакъв вид геополитически съперник на САЩ или на някой друг. Това е един много разнообразен набор от държави", заключи Съливан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари