Аджай Банга е новият президент на Световната банка

0
Банга ще поеме ролята от Дейвид Малпас на 2 юни
Банга ще поеме ролята от Дейвид Малпас на 2 юни Снимка: Pool photo by Ting Shen

Кандидатурата му бе подкрепена от Джо Байдън

Световната банка потвърди, че Аджай Банга е избран за неин следващ президент. Той заема поста в ключов момент за кредитора за икономическо развитие, който иска да се справи по-ефективно с изменението на климата, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Управителният съвет очаква с нетърпение да работи с Банга в процеса на развитие на Групата на Световната банка", пише банката в изявление, публикувано малко след като управителният съвет гласува и подкрепи избора на Банга за петгодишен мандат.

Той ще поеме ролята от Дейвид Малпас на 2 юни. Номиниран от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Малпас бе подложен на атаки миналата година, след като многократно отказа да отговори дали смята, че антропогенните емисии допринасят за глобалното затопляне.

БГНЕС припомня, че през последните седмици бе широко разпространено очакването, че той ще бъде заменен именно от подкрепяния от САЩ бивш главен изпълнителен директор на Mastercard Аджай Банга, който беше и единственото лице, номинирано за поста.

63-годишният Банга е роден в Индия и е натурализиран гражданин на САЩ.

През февруари президентът Джо Байдън обяви кандидатурата му за наследник на Дейвид Малпас, който се оттегля предсрочно от председателството, помрачено от въпроси, свързани с позицията му по отношение на климата.

Банга израства в различни части на страната поради работата на баща му като офицер от армията, преди да започне бизнес в индийския филиал на Nestle в началото на 80-те години на миналия век.

Той прави успешна бизнес кариера в Индия, а по-късно се мести в Съединените щати.

Банга ръководи компанията за разплащания Mastercard в продължение на повече от десетилетие между 2010 г. и 2021 г., а също така е бил член на управителните съвети на Американския червен кръст, Kraft Foods и Dow Inc.

В изявление в подкрепа на кандидатурата му Байдън заяви, че бизнес кариерата на Банга означава, че той е "уникално добре подготвен да ръководи Световната банка".

Американският президент изтъкна "изключително важния опит на Банга в мобилизирането на публично-частни ресурси за справяне с най-неотложните предизвикателства на нашето време, включително изменението на климата".

По-рано Банга заяви пред репортери, че иска да види по-голямо финансиране от частния сектор, което да помогне за справяне с финансирането на глобалните проблеми.

"Няма достатъчно пари без частния сектор", каза той.

След номинацията Банга беше на "обиколка за изслушване" в 189-те страни членки на СБ, за да събере подкрепа за кандидатурата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    А-хааа
    Поредният циганин от бившите англо-саксонски колонии, който ще е удобна маша и лизач на чифутско-американски задници!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари