Джо Байдън дава начало на "нова ера" в отношенията с Япония и Южна Корея

0
Американският президент посрещна министър-председателя на Япония Фумио Кишида и президента на Южна Корея Юн Сук Йол в президентската резиденция в Мериленд
Американският президент посрещна министър-председателя на Япония Фумио Кишида и президента на Южна Корея Юн Сук Йол в президентската резиденция в Мериленд Снимка: АР

Американският президент посрещна министър-председателя на Япония Фумио Кишида и президента на Южна Корея Юн Сук Йол в президентската резиденция в Мериленд

САЩ, Япония и Южна Корея ще създадат гореща телефонна линия на ниво лидери и ще провеждат ежегодни военни учения като част от забележително тристранно споразумение, което ще помогне на Вашингтон и азиатските му съюзници да засилят възпирането срещу Северна Корея и Китай, съобщи "Файненшъл Таймс", цитиран от БГНЕС.

Байдън посрещна министър-председателя на Япония Фумио Кишида и президента на Южна Корея Юн Сук Йол в президентската резиденция в Мериленд - за първи път той кани чуждестранни лидери там и за първи път лидерите на трите държави се срещат самостоятелно, а не в рамките на по-мащабни международни форуми.

Според Кърт Кембъл, високопоставен служител на Белия дом за индо-тихоокеанския регион, президентът Джо Байдън ще обяви този ход заедно с японския министър-председател Фумио Кишида и южнокорейския президент Юн Сук Йол в Кемп Дейвид.

"Ще инвестираме в технологии, за да имаме тристранна гореща линия за комуникация между лидерите и други лица в техните правителства", заяви Кембъл в предварителен преглед на срещата на върха в института "Брукингс".

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че срещата ще послужи като "начало на тази нова ера в тристранното сътрудничество, която вярваме, че ще бъде от голяма полза за всяка от страните".

"В много отношения тази среща на върха се подготвяше още от деня, в който президентът Байдън встъпи в длъжност. Той наистина се съсредоточи върху всяко от тези отношения, всеки от тези съюзи, двустранните отношения, които имаме с Япония и с Корея, и след това, разбира се, тристранното сътрудничество", каза Съливан.

Тристранната среща на върха представлява значителна победа за Вашингтон, който от години настоява Токио и Сеул да преодолеят дългогодишния спор относно поведението на Япония по време на войната, за да могат САЩ да работят в по-тясно сътрудничество със своите азиатски съюзници.

САЩ имат договори за взаимна отбрана с Япония и Южна Корея. Но през годините те бяха разочаровани от това, че дългогодишното напрежение между Токио и Сеул, които не са съюзници, направи сериозното тристранно сътрудничество в областта на сигурността почти невъзможно.

Лидерите ще представят широк набор от "принципи от Кемп Дейвид", както и документ, определящ сътрудничеството в областта на сигурността. Освен горещата линия и ежегодните военни учения, те ще се споразумеят да провеждат ежегодна среща на върха и да създадат механизъм за обмен на разузнавателна информация.

Посланикът на САЩ в Токио Рам Емануел заяви, че срещата на върха подчертава как администрацията на Байдън разглежда съюзите като "разменната монета". Той заяви, че тя ще изпрати силно послание на Китай, който се опитва да сплаши други държави в Индо-Тихоокеанския регион.

"Това подчертава факта, че сме създали нещо, което ... Китай се надяваше, че това никога няма да се случи", каза Емануел в Брукингс.

Вашингтон и Манила обвиниха Пекин, че незаконно атакува с водни оръдия филипински снабдителни кораби в Южнокитайско море. Кембъл не каза дали тримата лидери ще критикуват Китай за това действие.

Администрацията на Байдън се стреми да приложи мерки за създаване на нова архитектура за сигурност в Индо-тихоокеанския регион. Усилията включват от австралийско-британско-американския пакт за сигурност "Аукус", който да помогне на Канбера да се снабди с ядрени подводници, ангажимент за продажба на крилати ракети "Томахоук" на Япония и неотдавнашно споразумение, което осигурява на американските военни достъп до нови бази във Филипините.

Кембъл заяви, че Кишида и Юн са участвали в "спираща дъха" дипломация, понякога против съветите на своите помощници, която е издигнала японско-южнокорейските отношения на "ново равнище".

Мира Рап-Хупър, високопоставеният служител на Белия дом за Източна Азия, отбеляза, че споразумението от Кемп Дейвид ще бъде сключено само няколко дни след като Юн заяви на 15 август по повод годишнината от освобождението на Южна Корея от японското колониално управление, че съседите вече са "партньори".

Рап-Хупър добави, че Юн е произнесъл "забележителна" реч в ден, който по традиция възкресява исторически рани. "Точно обратното, тази реч в Деня на националното освобождение беше изпълнена с препратки към факта, че Корея и Япония са основни партньори, че нашата сигурност е неразривно свързана и че трябва да стоим заедно."

По-рано Кембъл е настоявал Токио и Сеул да се съгласят с формулировка в изявлението, според която всяка страна ще се съгласи да се консултира с другите, ако бъде нападната.

Запитан дали срещата в Кемп Дейвид може да бъде първата стъпка към споразумение за колективна сигурност, Кембъл заяви, че страните предприемат "доста съществени стъпки" за справяне с общата заплаха, но призова към предпазливост.

"Мисля, че можем да си представим бъдеще с повече амбиции. Но ключът е да не се престараваме", добави той.

"Китай свърши великолепна работа по сближаването на Япония и Южна Корея", смята Денис Уайлдър, бивш главен експерт на ЦРУ по Китай, който сега работи в университета "Джорджтаун". "Не бихте могли да напишете толкова добър филмов сценарий, колкото този."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари