Джо Байдън: Американските банки са в добра форма, не очаквам нови кризи

0
Топ финансовите регулатори също заявиха, че финансовата система като цяло е стабилна
Топ финансовите регулатори също заявиха, че финансовата система като цяло е стабилна Снимка: Фейсбук

Топ финансовите регулатори също заявиха, че финансовата система като цяло е стабилна

Американският президент Джо Байдън заяви, че е убеден, че регионалните банки в САЩ са в добра форма и не очаква нови големи кризи на хоризонта, омаловажавайки тревогите на Wall Street и продължаващите страхове за по-широки финансови сътресения, предава Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Мисля, че свършихме дяволски добра работа. Спестяванията на хора са сигурни“, каза Байдън по време на пресконференция в петък в Отава, редом с канадския премиер Джъстин Трюдо. „Мисля, че ще отнеме още малко време нещата да се успокоят, но не виждам нещо на хоризонта, което е напът да се взриви“.

В отговор на въпрос от репортер за страховете на финансовите пазари Байдън каза: „Да се сещате за момент, когато Wall Street да не е ужасèн?“.

Коментарите са първите на Байдън по отношение на банковата криза отпреди седмица, опитвайки се да отклони въпроса, за да сигнализира стабилност и да избегне подплашването на пазарите.

Това, което ще направим, е, че ако открием, че има повече нестабилност, отколкото изглежда, ще бъдем в позиция, в която Федералната агенция за гарантиране на депозитите (FDIC) ще използва правомощията, които има, за да гарантира заемите и над 250 хил. долара, както вече направи", каза той.

Американските регулатори са под натиск да предложат повече яснота за гарантиране на незастрахованите депозити.

Сенатор Елизабет Уорън призова регулаторите да повишават гарантирането на сметки над сегашния праг от 250 хил. долара. Финансовият министър Джанет Хелън заяви, че регулаторите не се опитва да предоставят „пълна“ гаранция върху депозитите, без да работят със законодателите.

Миналата седмица Байдън увереност, че най-лошото от проблемите, разтърсили банковата система в САЩ, е преминало. Той публично постави въпроса пред Конгреса, насърчавайки законодателите да одобрят по-строги банкови регулации и наказания за мениджърите на фалиращи банки, включително засилване на правомощията за връщане на бонуси.

Регулаторите обаче все още работят, за да стабилизират сектора след краха на Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и на фона на тревогите за здравето на друг регионален кредитор – First Republic Bank, макар че вече получи спасителна линия за 30 млрд. долара.

В петък Йелън свика Съвета за надзор на финансовата стабилност, група, която включва ръководителя на Федералния резерв и Федералната агенция за гарантиране на депозитите. След срещата бе публикувано изявление, че макар някои банки да са под стрес, финансовата система като цяло е стабилна.

Съветът обсъди текущите условия в банковия сектор и отбеляза, че макар някои институции да са подложени на стрес, банковата система на САЩ остава стабилна и издръжлива“, се казва в изявление на Министерството на финансите след срещата, проведена чрез видео. „Съветът също обсъди текущите усилия на агенциите членки за наблюдение на финансовото развитие“.

Отделни седмични данни, публикувани в петък следобед, показаха, че банковите депозити са се свили с най-голям темп от почти година, индикация за опасенията, които Йелън и нейните колеги се опитват да предотвратят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    😆😆😆
    две седмици нощни смени в монетарния двор по напечатването на една камара нова тоалетна хартия с ленени влакна и хоп, кризата овладяна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари