Джипита изписват лекарства срещу екскурзии в чужбина

0
Джипита изписват лекарства срещу екскурзии в чужбина
Видео: БНТ

Общопрактикуващи лекари изписват медикаменти на конкретни фармацевтични фирми срещу безплатна екскурзия в чужбина.

За това сигнализира пациентската организация „Заедно с теб“. Най-честите злоупотреби са с лекарства за сърдечносъдови заболявания и диабет. Повече за порочната практика- вижте в следващия репортаж, информира БНТ.

Преди няколко дни представител на пациентската организация „Заедно с теб“ вижда този лист на бюрото на общопрактикуващ лекар във Варна. На него в ценоразпис са описани колко опаковки от даден медикамент трябва да бъдат изписани, за да получи като подарък екскурзия. Така например за екзотичната дестинация като полуостров Камчатка джипито трябва да издаде 6000 рецепти от определено лекарство, за Съединените щати- 7500, а за Мексико- 5000. „Най-евтино“ излиза спа в България, която е на стойност едва 600 рецепти. В така наречената туристическа брошура на фармацевтичната фирма, единственият, който плаща скъпо, се оказава пациента.

Пенка Георгиева – председател на пациентската организация „Заедно с теб“: „Когато вие влезете в кабинета на общопрактикуващ лекар и имате някакво заболяване, той, за да отиде на тези екскурзии ви предписва медикамент, който не е подходящ за вас и който носи риск за вашето здраве. 

В търговията със здравето на пациентите отчитането става по следния начин.

Пенка Георгиева- председател на пациентската организация „Заедно с теб“:  „Медицинските представители на съответните фармацевтични компании работят събота и неделя, за да могат да отчитат по амбулаторни листове и по изписани рецепти колко продадени медикаменти има и съответно да броят на общопрактикуващия лекар кога му се полага да отиде на екскурзия.

На листа с офертата за медикамети ясно се вижда името на фармацефтичната фирма. Пациентската организация „Заедно с теб“ настоява Министерство на здравеопазването да започне проверка по случая. Екипът ни очаква отговор от ведомството ще има ли санкции, ако бъде доказана злоупотреба с човешкото здраве.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари