Джамалджии гонят злото в Кюстендил

0
Джамалджийско шествие огласи улиците на града
Джамалджийско шествие огласи улиците на града Снимка: БТА / Елица Иванова

Джамалджийско шествие огласи улиците на града

Шествие от джамалджийски групи от кюстендилските села дефилира днес шумно по улиците в центъра на града. Подобно шествие се прави за първи път, а участниците пожелаха на жителите и гостите на града здраве и късмет.

Над 300 участници от малки до големи, се включиха в дефилето до централния площад "Вълбъжд" в града. Стотици бяха зрителите на карнавалното дефиле, в което участваха групи от селата Пиперков чифлик, Слокощица, Ябълково, Жабокрът и Гирчевци. "Почти във всяко село има такава традиционна група, но не сме се събирали в Кюстендил", разказаха маскираните участници в ритуала.

"Правим го за здраве, берекет и плодородна година. Така гоним злото от града", казаха още участниците, цитирани от БТА.

"Целта ни е да положим началото на традиция", каза кметът на Кюстендил Огнян Атанасов, който заедно със заместника си Кристиян Иванчов водеха джамалджийското шествие по улиците на града. Неправилно ги наричат кукери, за нашия район са характерни джамалджиите, обясниха от общинския отдел "Култура и духовно развитие".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    До първия
    Хубаво ти е пожеланието, ама този леблебиец вече вдигна данъка сгради, както и данъка при придобиване на недвижимо имущество. Видгна го заедно с 35 подлоги от общинския съвет. Не трябва ли първо тях да изгогин от града ни и от общината ни
  • 0
    1
    Пожелание
    Да дойдат да изгонят и злото от град Русе. И да го изпратят чааак до родната Либлия. Тя жена му успя да го изгони само до село, но и там не го искаме.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари