Дядо Коледа ходи по домовете с антигенен тест в чувала

1
От друга страна на желаещите да видят добрия старец вкъщи ще им трябва ... съвест
От друга страна на желаещите да видят добрия старец вкъщи ще им трябва ... съвест

Бял пухкав сняг зад прозореца, пълна къща с деца, събрани около елхата, и цялата рода около трапезата.

Така изглежда перфектната Коледа. И дори да няма сняг на 24 и 25 декември, децата се радват на посещението на Белобрадия старец у дома и пълната къща. Тази година обаче, белязана от ковид епидемията, роднинските събирания ще са в по-тесен кръг. А хлапетата питат родителите си притеснено как ще протекат празниците.

Как ще дойде Дядо Коледа у дома, след като трябва да спазваме дистанция? Как ще пътува, след като има ограничения? Трябва ли да оставим отвън дезинфектант за ръце? Можем ли да прегърнем баба и дядо? Това са въпросите, които тревожат детското съзнание в навечерието на първата Коледа, която ще мине под знака на COVID-19. А родителите невинаги имат правилния отговор.

Въпреки многото въпросителни Коледата е възможна, но ще е малко по-различна от обикновено. Дядо Коледа пак ще зарадва малки и големи напук на коронавируса, установи проверка на „Марица“. Изпълняващите ролята на Белобрадия старец няма да се подлагат на PCR тестове преди посещенията, но ще ходят по домовете с антигенен тест, ако са изкарали вируса, или издокарани с предпазен шлем и ръкавици. Повечето обаче, които влизат в неговата роля по време на празниците, са категорични, че

Дядо Коледа с маска не върви.

Дядо Коледа е маскиран, така или иначе, ако има допълнителна маска, това ще е бутафория. Ти ако си тръгнал по домовете на хората, знаеш какъв риск си поел, а и магията защитава“, през смях казва Александър, който вече 5 години влиза в тази роля. И добавя, че ще си направи антигенен тест, който да показва на семействата.

Освен това той и другите му колеги са категорични, че при симптоми не биха тръгнали на път. Разчитат и на съвестта на празнуващите, че ако някой от тях се зарази, ще им се обади да отмени ангажимента. Въпреки това ще има предварително питане дали желаещите да видят Дядо Коледа имат симптоми, или са прекарали COVID-19 през изминалите месеци.

За да дойде Добрия старец при малчуганите вкъщи, има и още едно условие - да не се събират повече от 5 души в една стая. Това означава, че подаръци от "истинския" Дядо Коледа ще получат, примерно, семейства с до три деца или такива с едно, но в компанията на баба и дядо.

Друга особеност е, че тази година посещенията ще са малко по-кратки от обикновените 30 минути. Гостуванията по домовете включват пеене на песнички, рецитиране на стихове и други забавни етюди. Но невинаги е така. „Понякога Дядо Коледа идва, детето се разплаква и започва едно увещаване да се върне. Ако не успеят да го убедят, му оставям подаръка и тръгвам към следващата къща“, разказва Александър. Николай пък неведнъж се е хващал на хорото със семейството, преди да потегли към следващия адрес.

През годините Дядо Коледа, потропвайки от врата на врата, е попадал в нетрадиционни ситуации - от това да трябва да зададе въпрос на децата дали си изяждат супата, през предложение за брак, до искане самият той да се облече като Снежанка.

"Случвало ми се е и да ме издигат с платформа, за да се покажа през прозореца. Празнуващите в първия момент се стреснаха, а после избухнаха в смях. През комина не ми се е налагало да влизам, за щастие. Понякога децата ми дават писмата с желанията си за следващата година", казва Николай.

Факт е, обаче, че наемането на Белобрадия старец тази година е намаляло с 80 на сто заради липсата на фирмени партита. Освен това част от пловдивчани се опасяват да поканят непознат в дома си по време на усложнената епидемична обстановка, въпреки уверенията за тестове и шлемове.

Цените за едно посещение варират между 40 и 50 лв., при това без Снежанка.

Ако и тя бъде включена в пакета, сумата се вдига, но не чак двойно. Цената скача и когато семейството иска Дядо Коледа да изпълнява фокуси. Подаръците също не са от най-евтините. Докато преди от чувала са се вадели кукли и колички, днес оттам изскачат електронни конзоли, таблети и други технологии. И все пак - още има малчугани, които предпочитат стандартните подаръци като кораб, количка, лекарски комплект.

Дядо Коледа също получава ръчно изработени подаръци от хлапетата - обикновено това са техни рисунки. „Сигурно ще ми нарисуват коронавирус тази година“, шегува се Николай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари