Двуетажни влакове ще закупи БДЖ

0
БДЖ предвижда да закупи седем двуетажни влака и 35 едноетажни влака
БДЖ предвижда да закупи седем двуетажни влака и 35 едноетажни влака Снимка: Dunavmost

Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лева ще бъдат закупени от Българските железници

Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лева ще бъдат закупени от Българските железници, тръжната процедура ще започне до края на месеца, съобщи във Велико Търново заместник-министърът на транспорта инж. Илия Илиев, предаде БТА.

БДЖ предвижда да закупи седем двуетажни влака и 35 едноетажни влака, както и 18 маневрени електрически локомотива. Към тях ще има системи за дигитализация, които ще гарантират сигурността.

Двуетажните влакове ще обслужват големия пътникопоток в района на София, едноетажните ще са за три агломерации - Варна, Бургас, Велико Търново. Предвиждат се и 20 състава за влакове тип "Интерсити", които представляват локомотив плюс четири вагона за близките градски разстояния. Процедурата е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Формулярите за търговете за подготвени и приети от Министерство на финансите, предстои изпращането им в Европейската комисия. При одобрение, се очаква доставката да е налична до три години, както са регламентите на плана, уточни Илиев.

По същия план е предвидено изграждането на Интермодален терминал в Русе, който е в завършена проектна фаза.

Голям проект на стойност 205 милиона лева е предвиден за подобряване на системите за сигурност, сигнализация и телекомуникация по линията Русе-Каспичан.

По ОП "Транспортна свързаност" са планирани средства за изграждането на железопътен възел Горна Оряховица на стойност около 125 милиона лева. Отделно от това ще се предвидят средства за интермодален терминал в близост до Летището в Горна Оряховица, както и средства за проучване за възстановяване на железопътната линия "Горна Оряховица - Елена", закрита преди близо 20 години, посочи заместник-министър Илиев.

Крайно време е след близо 30 годишен период на рушене на железопътния транспорт и инфраструктурата да започне неговото възстановяване на съвременно, високо ниво, средства има и воля на правителството има, подчерта той и допълни, че 100 милиона лева повече от предвиденото ще бъдат предназначени конкретно за железопътния транспорт в бюджета за 2022 година.

С 50 процента ще бъдат намалени инфраструктурните такси за всички железопътни превозвачи, което е добър знак, че правителството ще обърне внимание на екологичния транспорт, в който ще бъде гарантирана чистотата, хигиената и сигурността, отбеляза заместник-министъра.

По линия на европейската TEN-T -мрежа в България ще има възможност да бъде изграден нов основен ЖП коридор в направлението Русе - Горна Оряховица - Димитровград, с връзка към Александропулис.

Според заместник министъра има решение на ниво Министерство на транспорта, подкрепено от министъ-председателя за изграждане на високоскоростна железопътна линия с направление Букурещ - София - Атина. Предстои стартирането на процедурите за предварително проучване още през тази година на тези съвсем нови трасета, подчерта Илиев.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    русенец
    И от къде ще ги купуваме? Защото в едни други времена и вагоните сами си правехме.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари